Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košta 1.000 KM

Košta 1.000 KM: Bikovo sjeme tražena roba u BiH, ali farmeri upozoravaju

bik

U proteklom periodu bikovo sjeme smo, doduše u manjim količinama, nabavljali i iz SAD i Kanade

Pored najrazličitijih roba koje na naše tržište dolaze iz bijelog svijeta, u BiH se uvozi i bikovo sjeme čija se vrijednost na petogodišnjem nivou kreće oko 2,5 miliona KM.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, najveće količine ovog genetskog materijala za osjemenjavanje u BiH dolazi iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Norveške i Italije.

Međutim, u proteklom periodu bikovo sjeme smo, doduše u manjim količinama, nabavljali i iz SAD i Kanade.

Kad se napravi neki prosjek, kilogram košta oko 1.000 KM, a, primjera radi, prije par godina smo iz Njemačke uvezli 65 kilograma, ukupne vrijednosti 261.500 KM.

Farmeri poručuju da nisu protiv uvoza bikovog sjemena, ali da bi bilo dobro pratiti i upoređivati kakve životinje od njega nastaju. Ne isključuju mogućnost da nam Evropa šalje loše sjeme, zbog čega, kako naglašavaju, u našim štalama na svijet dolaze bolešljiva telad.

– Ona, kad narastu u krave, umjesto 8.000, godišnje daju tek 5.000 litara mlijeka. To je posljedica lošeg genetskog materijala, od kojeg su, vještačkom oplodnjom, dobijeni. Naime, jasno je da doza koja u inostranstvu može da se nabavi po cijeni ispod jedne KM, ne može da da ništa kvalitetno – upozoravaju domaći stočari.

Veterinari ističu da je najvažnije da domaće krave budu osjemenjene kvalitetnim sjemenom, odnosno da u budućnosti dobijamo telad i goveda sa sve boljim karakteristikama.