Biznis

od naredne sedmice

Kreće dodjela viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku

20/08/2020

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi

Dobivanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku ponovno je moguće od sljedeće sedmice na zadovoljstvo privrednika u BiH, kazali su za Nezavisne novine iz entitetskih privrednih komora.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je kako ured za vize Ambasade Njemačke nije radio od 17. marta zbog pandemije, zbog čega je bilo onemogućeno izdavanje radnih viza.

– Više puta smo reagirali kod naši inistitucija na državnoj razini da se pod hitno omogući izdavanje radnih viza, odnosno da firme za svoje radnike mogu predati zahtjev za dobivanje viza, posebno zato što je u zemljama regije to bilo omogućeno – kazao je Jašarspahić.

Dodao je kako će firme koje rade na osnovu detašmana sada moći realizirati ugovorene poslove.

– Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke, na osnovu kojeg 2.000 radnika može svakodnevno raditi u Njemačkoj, zbog nemogućnosti viziranja bio je ugrožen, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici zaposleni – pojasnio je Jašarspahić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS, rekao je kako je Ambasada Njemačke otvorilo termine za izdavanje viza od iduće sedmice, a koji se tek mogu rezervizirti od 10. septembra.

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi. Domaći građevinci već godinama dobivaju detašmane za poslove u Njemačkoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.