Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najava iz uio-a BiH

Kreću pojačane kontrole pekara i slastičara, tvrde da su tu mnoge “mutne radnje”

pekara

Kako bi poreskni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započet će 18. februara pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

– Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UIO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije – tvrde u saopćenju.

Shodno tome, obavještavaju porezne obveznike koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne aktivnosti započeti 18. februara i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

Kako bi poreskni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora.