Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Standard Chartered

Kriptozimi se nazire kraj, bitcoin će ići do 100.000 dolara

bitcoin unsplash
Foto: Unsplash

Britanska banka Standard Chartered saopštila je danas da kriptovaluta bitkoin do kraja 2024. godine može da dostigne vrijednost od 100.000 dolara (90.700 eura).

– Kriptozimi je kraj. Neizvijesnost je i dalje tu, ali vjerujemo da cijena od 100.000 dolara za jedan bitcoin postaje realna – rekao je šef odjeljenja za istraživanje digitalne imovine banke Standard Chartered, Geoff Kendrick, prenose Nezavisne novine.

Bitcoin bi mogao da ojača zahvaljuju nedavnim previranjima u bankarskom sektoru, stabilizaciji rizične imovine nakon što američki FED završi ciklus povećanja kamatnih stopa, kao i zbog rasta isplativosti kriptorudarenja, naveo je on.

Standard Chartered kaže da je bitcoin profitirao zbog svog statusa “brendirane sigurne luke”, a nedavna podrška Evropskog parlamenta za prvi set pravila koji regulišu tržište sa kriptovalutama bio mogao da predstavlja dodatni vjetar u leđa za bitcoin, prenosi Reuters.

Banka JP Morgan je 5. aprila saopštila da bi tehnička promjena u blockchainu bitcoina u aprilu 2024. godine, poznata kao halving, mogla da podigne njegovu cijenu, s obzirom na to da će proizvodnja bitcoina biti skuplja, i stvori “pozitivan psihološki efekat.”

Halving je termin koji označava smanjenje blok nagrade kriptorudarima za pola nakon određenog broja blokova.

Bitcoin je ove godine u porastu, njegova vrijednost se popela iznad 30.000 dolara u aprilu, prvi put u 10 mjeseci. Ovakve procjene o ogromnom rastu vrijednosi bitcoina nisu novost, ali nisu se uvijek obistinile.