Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuće u Vojvodini koštaju koliko i polovni automobili

kuca

Kuće u Vojvodini sve su jeftinije i dostupne su i za 1.600 evra (oko 3.200 KM), jer iz sela bježe mladi koji u potrazi za boljim životom rasprodaju porodična imanja koja nema ko da kupi.

Jeftinijih kuća od banatskih nema, a Vladimir Kiseljev iz zrenjaninske agencije za promet nekretnina kaže da kuća u Botošu košta 1.600 eura jer je stara, udaljena od grada i nema mokri čvor, piše Blic.

– Kuća u Botošu bila je najjeftinija, nižih cijena, koliko znam, nije bilo. Nešto skuplje, ali stare kuće u manjim mjestima oko Zrenjanina su u prosjeku od 2.000 do 3.000 eura. Sve zavisi od toga koliko je kuća stara i udaljena od grada, te da li posjeduje mokri čvor ili ne. Kupci dosta traže i kuće koje su blizu rijeke i koštaju do 4.000 eura – kaže Kiseljev.

Prema njegovim riječima, prodavci kuća su mladi koji su se odselili u veće gradove i ne žele da se vraćaju u selo. S druge strane, kupci su oni koji traže miran kutak za život, kao i lovci i ribolovci.

[yuzo_related]

– Teški uslovi za život, udaljenost od gradova, nedostatak puteva, prodavnica, škola, vrtića i mala ponuda poslova glavni su razlozi napuštanja i zapuštanja sela i odlazak mladih – kaže Kiseljev.

Dok s jedne strane mladi ljudi bježe iz vojvođanskih sela kuće su sve dostupnije, a kupci su opet stariji građani i penzioneri.

Primjera radi, kuća u Lovćencu koja ima dva izlaza na ulicu i prostire se na 100 kvadratnih metara košta nevjerovatnih 5.000 eura (oko 10.000 KM). Slične kuće u Malom Iđošu i u Kikindi dostupne su za 6.000 eura (12.000 KM).

Trosobna kuća u Bijelom Blatu, u samom centru naselja, u blizini Carske Bare i ribnjaka, u ponudi je za 6.500 eura. Kuća ima: pomoćne prostorije, štalu, zemljanu peć i dvorište.