Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetsko tržište

Kurs eura prema dolaru skočio na najviše razine u 16 mjeseci

dolari unsplash
Foto: Unsplash

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim je tržištima kurs eura prema dolaru prošle sedmice skočio više od 2 posto, na najviše razine u 16 mjeseci, jer inflacija u SAD-u popušta, pa ulagači očekuju da će američki Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice 2.3 posto, na 99.96 bodova, blizu najniže razine u 15 mjeseci.

Pritom je kurs dolara prema evropskoj valuti skliznuo 2.4 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1227 dolara, a u jednom trenutku i 1.1245 dolara, najvišu razinu u 16 mjeseci. Cijena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 2.4 posto, na 138.80 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u popušta.

Među ostalim, prošle je sedmice objavljeno da su potrošačke cijene u junu porasle 0.2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle 3 posto, najmanje od početka 2021. godine.

Objavljeno je i da su proizvođačke cijene u junu porasle samo 0.1 posto na godišnjoj razini, što je njihov najblaži rast još od polovine 2020. godine. Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.