Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Kuvajt zainteresovan za ulaganja u BiH

19/04/2018

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio kuvajtsku princezu Šejhu Nawal Al-Sabah, koja je iskazala posebno interesiranje za mogućnosti ulaganja kapitala ove, jedne od najbogatijih zemalja svijeta, u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Zukić upoznao je visoku gošću s provedbom Reformske agende i njezinim dosadašnjim rezultatima, koji se, uz ostalo, ogledaju u povećanju broja uposlenih, rastu bruto-društvenog proizvoda i sve boljom pokrivenosti uvoza izvozom.

Istaknuo je kako Vlada Federacije BiH nastavlja i ubrzava reformske procese. U tom kontekstu, kazao je Zukić, uskoro će se u proceduri naći nekoliko iznimno bitnih zakona čiji je cilj poboljšanje poslovnog ambijenta.

Među njima je Zakon o registraciji poslovnih subjekata u FBiH koji, kroz “one-stop shop”, treba ubrzati i olakšati i proceduru investiranja.

Nadalje, cilj Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak je rasterećenje poslodavaca i, na taj način, otvaranje mogućnosti za dalje investiranje i reinvestiranje.

Kada je riječ o konkretnim investicijskim projektima koji bi mogli biti interesantni kuvajtskim ulagačima, tu su Koridor 5-C, elektroenergetski objekti, poljoprivreda, metalska i drvoprerađivačka industrija, turizam i drugo.

Inače, princeza Al-Sabah, koja u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi sa skupinom kuvajtskih poslovnih ljudi, na čelu je Kraljevske kompanije za investicije.

Također je predsjednica Upravnog odbora Arapsko-egipatskog investicijskog fonda, predsjednica jednog od povjerenstava Arapske lige, te veleposlanica mira Ujedinjenih naroda uime Kraljevske međunarodne akademije, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.