Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuvajtski fond za razvoj do sada investirao u BiH 85 miliona dolara

kuvajt

Kuvajtski fond za razvoj od 1997. godine do sada investirao je u Bosnu i Hercegovinu 85 miliona dolara, uglavnom u oblast transporta i vodosnabdijevanja – kazao je zamjenik generalnog direktora Fonda Hesham I. Al-Waqayan predstavnicima bh. medija koji borave u studijskoj posjeti Kuvajtu, javlja izvještač Fene.

On, ipak, podvlači da Kuvajt već sedam godina nije razmatrao niti jednu aplikaciju za kuvajtsku investitciju u BiH, jer bh. vlasti nisu aplicirale ni sa jednim projektom. Naglašava da je Kuvajt spreman investirati u BiH za jedan projekt godišnje zbog stanja zemlje nakon poslijeratnih razaranja, što je velika pogodnost u odnosu na ostale zemlje.

– Žalimo zbog toga, jer vlasti BiH nisu dogovorile niti jedan projekt, da apliciraju – kazao je on.

Waqayan ističe da Kuvajt trenutno razmatra o investiranju u autoput u BiH, jer su bh. vlasti to ocijenile prioritetnim. Ipak, smatra da je oblast zdravstva, posebno izgradnja bolnica, također sektor u koji bi Kuvajt uložio sredstva ukoliko bi bh. vlasti prezentirale konkretan projekt.

Za odobrenje investicije, kazao je, potrebno je da aplicira država sa konkretnim projektom, te urađenom feasibility studijom i finansijskim planom. Potom se, prema pravilima Fonda, sa delegacijom države razgovara o tehničkim detaljima, nakon čega odbor direktora ove institucije daje “zeleno svjetlo” projektu.

– U Bosnu i Hercegovinu sam došao odmah nakon rata i vidio sva razaranja. Sada svaki put kada dođem vidim napredak, ali on mora biti još bolji, na čemu trebamo zajedno raditi – smatra Waqayan.

On navodi da Kuvajtski investicioni fond godišnje za sve zemlje svijeta odobrava između 25 i 31 projekt , a uslovi ulaganja zavise od sektora za koji se aplicira i ekonomije zemlje. Kao primjer ističe Karibe kojima Fond, za razliku od BiH, finansira jedan projekt u četiri do pet godina.

Fond je stopostotno državni fond Kuvajta, a predstavlja Vladu te državu i pred međunarodnim finansijskim institucijama. Generalno je fokusiran na investiranje u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i industrije, a posljednjih godina i na socijalni sektor poput obrazovanja i zdravstva te pomoć sirijskim izbjeglicama.

Osnovan je 1961. godine sa 150 miliona dolara početnog kapitala, a do 1974. godine njegova je aktivnost proširena na Afriku i Aziju, da bi do 80-ih godina prošlog vijeka pokrivao 65 zemalja svijeta. U 90-im godinama rad je proširen na cijeli svijet, računajući i BiH.

Trenutno pokriva 105 zemalja svijeta, uključujući i Kinu, a iza sebe ima 900 realiziranih projekata sa 18,7 milijardi dolara investicija. Kapital mu je zaključno sa 30. septembrom prošle godine iznosio 6,6 milijardi dolara.