Slabljenje globalne ekonomije

Kvartalni profit Samsunga pao na osmogodišnji minimum zbog pada potražnje

samsung mobitel unsplash

“Svi Samsungovi odjeli su loše poslovali, ali posebno čipovi i mobilni telefoni”, rekao je Lee Min-hee, analitičar u BNK Investment & Securities

Samsung Electronics objavio je u petak da je njegov kvartalni profit pao na najniži nivo u osam godina jer je slabljenje globalne ekonomije narušilo cijene memorijskih čipova i smanjilo potražnju za elektronskim uređajima.

Očekuje se da će se profit najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora ponovo smanjiti u tekućem kvartalu, kažu analitičari, nakon što je Samsung objavio da je njegov operativni profit u periodu od oktobra do decembra vjerovatno pao za 69 posto na 3,37 milijardi dolara.

To je bio najmanji kvartalni profit Samsunga od trećeg kvartala 2014.

– Svi Samsungovi odjeli su loše poslovali, ali posebno čipovi i mobilni telefoni – rekao je Lee Min-hee, analitičar u BNK Investment & Securities.

Rastuće globalne kamatne stope i troškovi života smanjili su potražnju za pametnim telefonima i drugim uređajima koje Samsung proizvodi, kao i za čipovima koje isporučuje konkurentima uključujući Apple, javlja Reuters.