Lactalis BH donirao tromjesečne zalihe mlijeka SOS Dječijim selima BiH

svjetski dan mlijeka_ sos djecija sela_lactalis bh (4)

Tradicionalnim druženjem SOS porodice sa predstavnicima kompanije Lactalis BH u SOS Dječijem selu Sarajevo danas je obilježen Svjetski dan mlijeka.

Tom prilikom SOS Dječijim selima BiH uručena je vrijedna donacija mlijeka i čokoladnog mlijeka dovoljna da pokrije tromjesečne potrebe djece za ovom zdravom i vrlo važnom namirnicom. Vrata doma svoje SOS porodice dragim prijateljima otvorila je mama Suada, a predstavnici kompanije Lactalis BH prisustvovali su i specijalnoj radionici održanoj u Centru za rani rast i razvoj, na kojoj su predstavljene važne činjenice o značaju konzumiranja mlijeka u svakodnevoj ishrani.

„Kako bismo osigurali najkvalitetniju brigu za djecu i mlade, njih 275 u dva SOS Dječija sela, potrebna nam je podrška prijatelja poput Lactalisa. Prijatelja, koji iz godine u godinu potpomažu rad organizacije, vodeći računa da djeca u SOS porodicama odrastaju sretno i bezbrižno. Utoliko me posebno raduje što u ime organizacije i djece mogu zahvaliti Lactalisu za višegodišnju nesebičnu podršku“, istakao je Damir Mahmić, direktor SOS Dječijeg sela Sarajevo.

U 28 porodičnih kuća i četiri kuće za mlade, djeca i mladi bez roditeljskog staranja odrastaju u okruženju koje potiče ostvarenje njihovih punih potencijala. No, pored brige stručnog i predanog osoblja, potrebna je i podrška šire zajednice.

„Za većinu ove djece SOS Dječije selo je jedina porodica i dom za koji znaju, ali prijatelji im mogu biti svi oni koji su u prilici i žele pomoći njihov rast i razvoj. Već treću godinu zaredom na Svjetski dan mlijeka njihovi smo gosti i uvijek ispunjeni i zadovoljni odlazimo sa druženja. Izuzetno cijenimo naše prijateljstvo i sretni smo što ovim darivanjem možemo pomoći rad SOS Dječijih sela BiH”, izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora Lactalisa BH.

Svjetski dan mlijeka obilježava se s ciljem podizanja svijesti o potrebi konzumiranja svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko sadrži hranjive sastojke: bjelančevine, masti, ugljikohidrate, minerale i vitamine.

Izvor je kalcija i vitamina D koji su izuzetno bitni za razvoj kostiju i zdravlje zuba. Zato se djeci u dobi od prve do treće godine, kada je rast i razvoj intenzivan, preporučuje konzumacija od 500 do 750 ml mlijeka dnevno, a u dobi od sedme do trinaeste godine 500 ml mlijeka dnevno.