Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljeni protesti

Lakić i Buljubašić: Nije postignut dogovor sa sindikatom rudara

buljubasic lakic
Foto: Amer Kajmović/FENA

Ministar Lakić je sa žaljenjem konstatirao da do dogovora sa Sindikatom nije došlo, ali i dodao da će partneri ipak nastaviti tražiti obostrano zadovoljavajuće rješenje jer je navedeni sindikat partner u pozitivnom smislu

Na sastanku ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, vršioca dužnosti generalnog direktora preduzeća Elektroprivreda BiH Sanela Buljubašića i predstavnika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH nije postignut dogovor o isplati ovogodišnje januarske i februarske plate radnicima Rudnika mrkog uglja Zenica.

To su na pres-konferenciji u sjedištu Federalne vlade, gdje je danas i održan navedeni sastanak, potvrdili Lakić i Buljubašić, dok se predstavnici Sndikata nisu obratili novinarima, kako je prvobitno bilo najavljeno.

Ministar Lakić je sa žaljenjem konstatirao da do dogovora sa Sindikatom nije došlo, ali i dodao da će partneri ipak nastaviti tražiti obostrano zadovoljavajuće rješenje jer je navedeni sindikat partner u pozitivnom smislu.

Rudnik ima preveliki broj zaposlenih

Lakić je podsjetio na sastanak od septembra prošle godine, kada je rečeno da Rudnik mrkog ulja Zenica ima preveliki broj zaposlenih, više od 800, i da to ne odgovorama optimumu proizvodnje. Dogovoreno je tada da najmanje 150 zaposlenika bude pravedno, pošteno i na dostojanstven način zbrinuto a proizvodnja da bude povećana. Od tada do danas je Elektroprivreda BiH isplatila 41, 2 miliona KM i zbrinuto je ne 150, već 199 radnika, kazao je Lakić. Broj uposlenih je sveden na optimalan nivo, ali proizvodnja nije napredovala i ostala je na nivou od 30 i nešto više posto, što je apsolutno nedovoljno za prihod koji bi omogućio isplatu plata.

-Naravno, poštujući radnička prava, nismo željeli to da problematiziramo te na sastanku u Kaknju, koji smo nedavno inicirali sa istim institucijama, dogovorili smo da prihvatimo obavezu bez obzira na nivo proizvodnje, da isplatimo januarsku i februarsku platu jer smo se obavezali na poštivanje Kolektivnog ugovora. U ovom trenutku, Elektroprivreda nema finansijske ni pravne procedure da bi isplatila te dvije plate, a s obzirom na sve što je dosad uradila kad je riječ o ovom rudniku, tražili smo rješenja dalje. Pronašli smo ga u budžetu FBiH smatrajući da treba pokušati pomoći da ove dvije plate budu isplaćene. S obzirom na to da je procedura realizacije federalnog budžeta drukčija od procedure finansijskih isplata Elektroprivrede, za to nam je bilo potrebno dodatnih 20 dana kako bi bio donesen program i usvojen na Vladi, kako bi rudnik Zenica uradio proceduralne predradnje te kako bismo na kraju isplatili ove plate. Nažalost, to danas nije prihvatio Sindikat – riječi su ministra Lakića.

-Mi se ipak ne zaustavljamo, želja nam je i ja sam optimista da će doći do zakonskog rješenja,da će rudari dobiti plate. Nadam se rješenjima vrlo brzo – zaključio je on.

V. d. direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je također izrazio žaljenje zbog izostanka dogovora sa Sindikatom.

Smanjena proizvodnja u rudnicima

Prvi problem koji je detektovala nova uprava Elektroprivrede bila je izuzetno smanjena proizvodnja u rudnicima te je uprava, uz podršku Ministarstva energije, rudarstva i industrije, uložila maksimum napora i dala 75 miliona KM pozajmica rudnicima u okviru koncerna Eelektroprivrede, od čega je 41 milion KM završio u Rudniku Zenica u posljednjih pet mjeseci.

-U posljednjih pet mjeseci, u Rrudniku Zenica je prihod bio tri miliona, a same plate su ‘težile’ 10,1 milion. Uprkos svim tim činjenicama, dok smo imali finansijske i zakonske okvire, pomagali smo zeničkom rudniku, ali nažalost, u ovom trenutnku Elektroprivreda nije, prvenstveno u finansijskoj a ni u zakonskoj mogućnosti, da nađemo rješeneje za ove dvije plate – kazao je Buljubašić.

Ipak, zajdno s resornim federalnim ministarstvom i Vladom Federacije, Elektroprivreda stoji na raspolaganju za daljnje razgovore i traženje rješenja, zaključio je Buljubašić.

Prethodno su zenički rudari najavili da će sutra u znak protesta doći ispred zgrade Vlade FBiH, ukoliko im ne budu isplaćene plate.