Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika britanija

Lanci benzinskih pumpi ostvaruju “šokantan profit”

MZhj3O5L_gorivo

Lanci benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji su u novembru u prosjeku dodali još 3,1 peni na litar bezolovnog benzina i 2,7 penija na dizel

Lanci benzinskih pumpi nastavljaju dizati cijene goriva kada bi ih trebali sniziti u skladu sa uštedama zbog pada veleprodajnih cijena nafte, tvrdi britanska kompanija RAC Motoring Services.

Kao odgovor na zabrinutost oko varijante Omicron, cijene nafte su prošle sedmice pale za oko 10 dolara po barelu ali ta smanjena veleprodajna cijena goriva nije se odrazila na cijene na pumpama.

Lanci benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji su u novembru u prosjeku dodali još 3,1 peni na litar bezolovnog benzina i 2,7 penija na dizel.

Iz RAC-a ističu da je to povećanje cijena benzina “potpuno neopravdano”, pri čemu su veći lanci benzinskih pumpi ostvarili “šokantan” profit.

Portparol RAC-a Simon Williams je objasnio da su trenutne marže velikih trgovaca porasle i do 20 penija po litru, što je “nečuveno kada svi voze”.

– Nažalost, naši podaci suviše jasno pokazuju da lanci benzinskih pumpi “vozaju” vozače – rekao je Williams, javlja BBC.