Biznis

Lasićev hvalospjev: 173 miliona eura za modernizaciju magistralnih cesta u FBiH

10/09/2018

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako su se povećanjem akciza na gorivo krajem prošle godine stvorili uslovi za finansiranje brojnih dionica autoceste na koridoru Vc koje prije nije bilo moguće finansirati i graditi.

– Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama krenulo se u intenzivne pregovore s međunarodnim finansijskim institucijama, posebno EBRD-om i EIB-om, za zatvaranje finansijske konstrukcije na gotovo svim dionicama koridora Vc. Do sada su izgrađena i u upotrebi 102 km koridora, a trenutačno se radovi izvode na poddionicama: Svilaj – Odžak, II. faza (10,4 km, vrijednost 77,2 miliona KM), Drivuša – Klopče (2,23 km, vrijednost 61,9 miliona KM), Klopče – Donja Gračanica (5,8 km, vrijednost 204,7 miliona KM), a uvođenje izvođača u posjed i početak radova očekuje se na dijelu Buna – Počitelj (7,2 km, vrijednost 64,6 miliona KM) – istaknuo je Lasić.

Dodao je kako su u toku aktivnosti na odabiru izvođača radova, kao i za nabavu konsultantskih usluga nadzora na dionici Počitelj – Zvirovići (Međugorje).

Eksproprijacija na toj dionici izvršena je gotovo 90 posto, a izgradnja 11 kilometara te dionice iznimno je važna zbog preusmjeravanja saobraćaja s magistralne ceste M17 na autocestu prema Graničnom prijelazu Bijača, dodao je Lasić.

Osvrnuo se i na stanje magistralnih cesta na kojima se odvija 85 posto saobraćaja u Federaciji BiH, podsjetivši da je najvećem dijelu mreža magistralnih cesta izgrađena u razdoblju od 1968. do 1975. godine te da je prosječna starost mostova 45, a tunela 40 godina.

– JP Ceste FBiH pripremile su program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je preko Ministarstva saobraćaja upućen Vladi FBiH. Kreditna sredstva planirana za program modernizacije iznose 173 miliona eura te su dobivena od EBRD-a (73 miliona eura nakon usvajanja akciza) i EIB-a te Svjetske banke – 100 miliona eura – kazao je ministar Lasić.

Tim velikom projektom, dodao je Lasić, predviđena je modernizacija određenih dionica te izgradnja obilaznica oko Bugojna, Donjeg Vakufa, Gruda, Livna, kao i prve faze obilaznica oko Cazina, Kiseljaka i Goražda.

Također, planirani su radovi na južnoj obilaznici oko Mostara, izgradnja prve faze ceste između Graničnog prijelaza Izačić i Bihaća, koja se vezuje na planiranu obilaznicu Bihaća i izgradnju prve faze ceste Bihać – Bosanska Krupa, kazao je Lasić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.