Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri u Trstu podržali Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor

lider trst

Šest lidera sa zapadnog Balkana (ZB6) podržali su danas na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu (MAP).

MAP je izrađen kako bi omogućio neometan protok robe, usluga, kapitala i kvalifikovane radne snage, čineći ovu regiju atraktivnijom za ulaganja i trgovinu i ubrzavajući približavanje EU, donoseći tako prosperitet građanima zapadnog Balkana.

MAP predviđa mjere koje će pomoći privatnom sektoru da se ostvari na tržištu razmjera od 20 miliona ljudi i preusmjeri model rasta na regionalni, uz dugoročne pokretače.

Mjere se fokusiraju na promoviranje dalje trgovinske integracije, uvođenje dinamičnog regionalnog prostora za investicije, olakšavanje regionalne mobilnosti i stvaranje programa digitalne integracije.

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) dobio je zadatak da, uz CEFTA-u zaduženu za područje slobodne trgovine, redovno informira samite u okviru Berlinskog procesa o ostvarenom napretku u provođenju mjera utvrđenih MAP-om.

– U RCC-u smo zadovoljni što smo od regionalnih lidera i EU dobili zaduženje da pripremimo ovaj ambiciozan plan. On je važna stepenica za zapadni Balkan u pravcu boljeg integriranja u evropske i globalne lance vrijednosti i bržeg približavanja ostatku kontinenta – rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

Istakao je da je šest lidera sa zapadnog Balkana izrazilo potpunu opredijeljenost za provedbu MAP-a, te da će to dati značajan poticaj procesima pristupanja EU na osnovu individualnih zasluga, ubrzati potpuno ispunjavanje ekonomskih kriterija iz Kopenhagena i osloboditi veće ekonomske potencijale.

Svilanović je pojasnio da MAP proizlazi iz obaveza preuzetih u okviru Strategije jugoistočna Evropa 2020 i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, a zasniva se na pravilima i principima EU iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lideri ZB6 prepoznali su da će provedba sveobuhvatnog programa utvrđenog MAP-om zahtijevati posvećenost i snažnu koordinaciju i partnerstvo između organa vlasti, postojećih regionalnih organizacija, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i donatora koji su aktivni u relevantnim oblastima politika, te Evropske unije.

Stoga su lideri ZB6 pozvali međunarodne organizacije, međunarodne finansijske institucije i donatore koji podržavaju reforme u oblastima politika iz MAP-a da svoje programe pomoći usklade sa utvrđenim potrebama u implementaciji MAP-a.

Za te svrhe, potrebno je organizirati konferenciju posvećenu koordinaciji donatora do kraja 2017. godine, saopćeno je iz RCC-a.