Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lijanovići prodaju firmu i izlaze iz posla s mesom

lijanovici_siroki_brijeg

Jerko Ivanković Lijanović, suvlasnik Mesne industrije “Lijanović”, kazao je kako se njegova porodica više neće baviti proizvodnjom i preradom mesa, nakon više decenija u ovom biznisu.

“Nemoguće je baviti se tim poslom u ovoj državi, pogotovo kada je riječ o politički angažiranim osobama”, rekao je Lijanović za Avaz.

Kompanija HETA, jedna od najvećih organizacija za prodaju imovine u jugoistočnoj Evropi, oglasila je prodaju kompleksa MI “Lijanović” u Širokom Brijegu.

HETA je 2014. preuzela veliki portfelj nenaplativih kredita od Hypo banke, a ta banka je pod hipoteku stavila Lijanovićeve objekte.

“HETA je izvršila preuzimanje, uz našu suglasnost, i traži se strateški partner koji bi nastavio proizvodnju te zaposlio djelatnike”, rekao je Lijanović.

Dodao je da bi turska kompanija “Asja”, koja je jedno vrijeme obavljala proizvodnju na Trnu, mogla preuzeti njihovu mesnu industriju.

“Pretpostavljam da je kompanija ‘Asja’ ozbiljan partner”, rekao je Lijanović koji nije želio kazati koja je vrijednost hipoteke. Mediji su pisali da Lijanovići duguju Hypo banci 5 milion eura.

Protiv Lijanovića vodi se sudski proces za utaju poreza u predmetu “Meso”. Ali, on je u razgovoru za N1 najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na sljedećim izborima.