Biznis

Bosnalijek

Lizozim: Najbolji zaštitnik usne šupljine i grla

15/10/2019

I ono što je jako značajno kad se govori o liječenju grlobolje i o primjeni oralnih antiseptika jeste činjenica da lizozim čuva prirodnu ravnotežu u ždrijelu i u ustima

U okviru 4. Kongresa farmaceuta u BiH sa međunarodnim učešćem, najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek je organizovala satelitski simpozij na temu : “Lizozim: komponenta našeg imunog sistema u liječenju oboljenja grla, usne i nosne šupljine.

Niti jedan od proizvoda koji se koriste u liječenju grlobolje ne ispoljava sva djelovanja koja ispoljava lizozim. Ostali proizvodi uglavnom djeluju na način da odstranjuju bakterije i da djeluju protiv upale, dok neki od njh djeluje samo tako da podstiču obnavljanje sluznice, ali niti jedan od njih nema sva navedena korisna djelovanja. Samo lizozim. I ono što je jako značajno kad se govori o liječenju grlobolje i o primjeni oralnih antiseptika jeste činjenica da lizozim čuva prirodnu ravnotežu u ždrijelu i u ustima, istakao je dr Aziz Šukalo, direktor sektora Strateški marketing i odrške tržištima u kompaniji Bosnalijek.

Dr sci. Una Glamočlija ,mr.ph., rukovodilac naučno-istraživačkog odjeljenja Bosnalijeka je dodala:

Ono što je jako značajno kad se govori o liječenju grlobolje i o primjeni oralnih antiseptika jeste činjenica da lizozim čuva prirodnu ravnotežu u ždrijelu i u ustima.

Zbog toga su proizvodi na bazi lizozima našli svoju široku i jedinstvenu primjenu kod različitih oboljenja iIi upala grla i usta. U sastavu sprejeva za nos proizvodi na bazi lizozima se primjenjuju u liječenju upala i infekcija sluznice nosa i sinusa, a u sastavu kreme u liječenju različitih oštećenja i oboljenja kože kao i u zacjeljivanju svih rana na koži ukljujući i primjenu kao pomoćna terapija u liječenju hroničnih rana kod osoba sa šećernom bolešću i kod onih osoba koje dugo godina imaju proširene vene.

Lysobact® proizvodi su bili predmet ispitivanja oko 50 kliničkih i postmarketinških studija gdje se lizozim pokazao kao efikasna, sigurna i odlično podnošljiva komponenta. Lysobact® je prisutan na tržištu više od 40 godina.

Ovaj satelitski simpozij je prvi u nizu planiranih naučnih predavanja koja će kompanija Bosnalijek organizovati u narednom periodu.

Komentari

Autor: PROMO

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.