Biznis

"Diaspora Invest"

Ljetni program prakse USAID Diaspora Invest privukao mlade članove bh. dijaspore

16/08/2021

Timu "Represent Communications" se kroz USAID-ov program pridružila Tia Karić, studentica Toulouse Business School iz Barcelone koja je sa sobom donijela iskustvo života u Australiji, Istočnom Timoru i Španiji

USAID Projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta realizira DiaWorks Summer Internship Program specijalizirani program za organizaciju poslovnih praksi za mlade članove bh. dijaspore.

Program uključuje kompanije Iz Bosne i Hercegovine, a jedna od učesnica programa direktorica kompanije “Represent Communications” Ena Maglić istaknula je zadovoljstvo realiziranom razmjenom i aktivnostima USAID-a.

– Ovaj važni segment USAID-ovog projekta Diaspora Invest ima potencijal da promijeni tok historije i okrene ga u suprotnom smjeru. U vrijeme dok slušamo o crnim statistikama i egzodusu stanovništva, ovakvi projekti nude nešto sasvim drugačije – pronalaze mlade ljude koji se žele vratiti i istražiti mogućnosti u Bosni i Hercegovini – kazala je.

Timu “Represent Communications” se kroz USAID-ov program pridružila Tia Karić, studentica Toulouse Business School iz Barcelone koja je sa sobom donijela iskustvo života u Australiji, Istočnom Timoru i Španiji.

– Htjela sam steći novo radno iskustvo, naučiti nešto novo i upotrijebiti znanje koje sam stekla na fakultetu. Projekat me je privukao jer je prilagođen nama, studentima iz dijaspore, sa samom podrškom oko putovanja, nalaskom posla, također, prilagodio se našim željama i interesiranjima – dodala je.

Kaže da svakoga vuku njegovi korijeni, ali je važno da se ponude neke šanse za posao i nova iskustva te napominje da je potrebno još rada kako bi se podigla svijest o tome koliko mladi u BiH mogu napredovati i učiti.

Iz USAID-a navode da je kompanija “Represent Communications” kroz ovu praksu već imala koristi u pripremi novih aktivnosti.

– Ova saradnja nam donosi neizmjernu radost i otvara nove puteve saradnje. Drago nam je da je Tia izabrala upravo nas, mladi tim koji prati svjetske trendove u poslovanju i da ćemo zajedno imati priliku da pokažemo da se i u BiH mogu steći vještine neophodne za rad bilo gdje – zaključila je Maglić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.