Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko će ovo moći priuštiti?

Ljetovanje u Hrvatskoj nikad skuplje: Evo koliko bi mogle biti cijene apartmana

Turisti bezbrižno uživaju na pulskim plažama
15.08.2020., Pula - Strani i domaci turisti jos uvijek bezbrizno uzivaju na pulskim plazama. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Sve upućuje da će ljetovanje na Jadranu biti i skupo i nikad skuplje

Apartmanima u Hvatskoj, u kojima je noćenje prošlog ljeta bilo 70 eura, ovog ljeta bit će minimalno 80, a nerijetko i 90 eura pod danu. Kratko, sedmodnevno ljetovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 eura.

Kad je u pitanju odmor na hrvatskom jadranu, hrvatskim građanima ove godine malo šta ide na ruku. Cijene rastu brže od plaća, a potražnja u Evropi je tolika da jadranski domaćini nemaju pretjeranog razloga razmišljati o dubini hrvatskog džepa.

Osim toga, smatra se, domaći gosti ionako su po prirodi stvari usredotočeni na domaće more, uvijek se nekako snađu i dođu, a, uostalom, sezona već dugo i ne ovisi o njima. Lani je, recimo, od ukupno 19 miliona turista domaćih bilo “tek” 2,6 miliona i njihov se minus, uz rastuće brojke iz inostranstva, ne bi previše osjetio, piše Večernji.hr.

Prema tome, lanjska poskupljenja domaći su turisti progutali bez većih problema i bilo ih je čak dvjestotinjak hiljada više nego i 2019. Lani su u dizanju cijena prednjačili hoteli, gdje su poskupljenja išla i do 40 posto prema 2021. Ali, ove godine cijene podjednako i osjetno rastu kako u hotelima tako i u popularnom i financijski nešto pristupačnijem privatnom smještaju. S kakvim će, pak, cjenicima osvanuti jadranske konobe, slastičarnice i restorani tek ćemo vidjeti, ali i to će, kao i prijašnjih godina, sigurno biti skrojeno prema zapadnoeuropskim plaćama.

Sve upućuje da će ljetovanje na Jadranu biti i skupo i nikad skuplje. U prosječena poskupljenja smještaja zasad govore o 15 do 20 posto višim cijenama od lanjskih, ali to samo znači da su neki poskupili pet, a neki i 35 posto. Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog ljeta bilo 70 eura, ovog ljeta trebati minimalno 80, a nerijetko i 90 eura pod danu.

Kratko, sedmodnevno ljetovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 eura.