njemačka kompanija

Lufthansa planira zaposliti 20.000 novih radnika

lufthansa unsplash

Tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa Lufthansa je otpustila 30.000 ljudi, a njemačka država ih je od stečaja morala spasiti milijardama eura

Za vrijeme pandemije koronavirusa njemačka avionska kompanija Lufthansa je otpustila 30.000 ljudi. No zračni promet se sada oporavlja, pa i Lufthansa ponovo traži osoblje raznih profila, javlja Deutsche Welle.

Oporavak u avio branši se nastavlja. Njemačka Lufthansa i njena podružnica Eurowings planiraju do kraja 2023. zaposliti 20.000 novih radnika.

– Jasno pokazujemo da Lufthansa s puno ambicija gleda u budućnost – rekao je direktor ljudskih resursa Lufthanse Michael Niggemann na početku kampanje kojom Lufthansa traži novo osoblje.

A izvršni direktor koncerna Carsten Spohr nedavno je rekao i da su planirane milijarde investicija u nove avione, opremu i IT.

Tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa Lufthansa je otpustila 30.000 ljudi, a njemačka država ih je od stečaja morala spasiti milijardama eura. Taj novac je vraćen, a Lufthansa trenutno zapošljava oko 108.000 ljudi, u usporedbi sa 137.500 prije pandemije.

Biznis s poslovnim putovanjima, a posebno odlascima na odmor, ponovo se primjetno oporavlja. To je tokom ljeta pokazao i kaos s prtljagom u njemačkim zračnim lukama – do kojeg je došlo zbog nedostatka osoblja. Te ponekad kaotične scene, koje su se brzo širile medijima i društvenim mrežama, bile su razlog za žestoku kritiku na račun Lufthanse.