beograd

Lukavački sajam turizma i ekologije LIST dobitnik nagrade Prizma

image-1 (1)

Specifičnost ove akcije jeste da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu

Lukavački sajam turizma i ekologije LIST dobitnik je nagrade Prizma u kategoriji “Poslovni događaji i manifestacije”, a nagrade u vidu statua koje simbolizuju zarotiranu prizmu u prostoru i povelje, uručene su dobitnicima na poslovnom sajmu WESTM, odnosno na Beogradskom turističkom & MICE forumu koji je u srijedu održan na Beogradskom sajmu.

U kategoriji “Eko i etno turizam” žiri je dodjelio dvije prizme – jednu Zornića kući iz Baćevca u Srbiji i drugu kraljevskom etno selu Kotromanićevo u Ritešiću pokraj Doboja (BiH). Kompanija Croatia Open Land Tours iz Karlovca (Hrvatska) dobitniik je nagrade u kategoriji “Organizatori putovanja i događaja”, dok je u kategoriji “ Wellness &spa centri i hoteli” Prizma dodeljena hotelu Sunce u Sokobanji (Srbija).

U kategoriji “Kongresni centri i hoteli” nagrada je pripala Mediteran hotelu & Resort u Budvi (Crna Gora), a u kategoriji “Destinacije, turističke zajednice i organizacije” Prizma je dodeljena Općini Vižinada u Istri (Hrvatska).

Hotelu Maiva u Ohridu (Sjeverna Makedonija) nagrada je pripala u kategoriji “Mali hoteli”, a Gostilni pri Lojzetu, Vipava, (Slovenija) u kategoriji “Restorani”. Prizma je u kategoriji “Prateće usluge u turizmu” dodeljena je kompaniji Gold Travel u Podgorici (Crna Gora).

Redakcija magazina “Turistička prizma” 1997. godine pokrenula je međunarodnu akciju pod nazivom “Za novi kvalitet u turizmu”, a ideja vodilja od početka bila je da se na jedan poseban način doprinese podizanju nivoa turističkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi.

Specifičnost ove akcije jeste da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu. Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagrađenima, a Prizma i povelja se dodjeljuje u 12 kategorija. Praksa je međutim pokazala da žiri nikada nije dodjelio priznanja u svim kategorijama u jednoj godini, što dovoljno govori o oštrim kriterijima prilikom nominacije i odlučivanja. Međunarodni novinarski žiri je tako i ove godine dodelio samo deset priznanja kompanijama u šest država, saopćeno je iz Lukavačkog sajma turizma i ekologije LIST.