Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarska prima radnike samo iz EU, Ukrajine i “nekih” zemalja Balkana

mađarska

Mađarska bi mogla da dozvoli doseljavanje stranih radnika da bi riješila problem nedostatka radne snage, ali to mogu biti samo stranci odgovarajuće “kulturne i istorijske pozadine”, rekao je ministar ekonomije Mihalj Varga.

Mađarska ima populaciju od nešto manje od deset miliona ljudi, a skoro pola miliona se odselilo u potrazi za boljim životom u zemlje zapadne Evrope.

Posljedica toga je da poslodavcima u privatnom sektoru nedostaje 50.000 radnika, rekao je Varga.

Radnicima iz ostalih zemalja EU već je dozvoljeno da se presele i rade u Mađarskoj, koja se zidom zaštitila od velikog broja migranata koji od prošle godine dolaze u Evropu.

“Što se tiče pogođenih profesija, potrebano nam je da privremeno dozvolimo poslodavcima da primaju radnike iz EU, tamo gdje se može primijeniti pravilo o slobodi kretanja radne snage ili iz susjednih trećih zemalja”, rekao je Varga.

To bi moglo da se odnosi na državljane Ukrajine i nekih zemalja sa Balkana. Varga nije precizirao ne koje zemlje misli.

Prema analizi koju je 2015. godine sprovela kompanija “Menpauer”, Mađarskoj nedostaju vozači, inženjeri, knjigovođe, stručnjaci informacionih tehnologija i zdravstveni radnici.

Vlada je pokrenula reforme da bi riješila ovaj problem, ali je potrebno vrijeme da bi one dale rezultate, rekao je Varga i dodao da je Mađarska pod pritiskom da ne izgubi potencijalne investicije.