Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trebinje

Mađari preuzimaju najveći solarni projekat u BiH

solarna elektrana- pixsell

Konkurencijski savijet BiH objavio je da je zaprimilo prijavu mađarske kompanije “Lugos Renewables” (LREN) kojom ona želi preuzeti većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, izvještava BiznisInfo

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je danas objavilo da je još 17. januara 2022. godine zaprimilo Prijavu koncentracije privrednih subjekata Mješoviti Holding Elektroprivreda Republike Srpske, Matično preduzeće a.d. Trebinje, i Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag Republika Mađarska.

Prijavom mađarska kompanija stiče većinski udio u osnovnom kapitalu privrednog subjekta Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1, Stepe Stepanovića bb, Trebinje.

Predmetna koncentracija će imati efekat na relevantnom tržištu proizvodnje, trgovine i snabdijevanja električnom energijom na teritoriji Republike Srpske.

Kako je već pisao BiznisInfo, ova solarna elektrana koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja vrijedna je više od 50 miliona eura i bit će najveća u BiH.

Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije, nedavno je rekao da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti što se tiče određenih detalja ugovora.

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS-a”.