Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdile vlasti

Mađarska će nastaviti dopuštati tranzit ukrajinskog žita

žito poljoprivreda
Foto: Unsplash

MTI u srijedu navečer citirao Nagyjeve riječi da je rekao da su u toku razgovori o novim proizvodima koji bi mogli potpasti pod trenutnu zabranu uvoza, uz pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret

Mađarska će nastaviti dopuštati tranzit ukrajinskog žita, osiguravajući odlazak takvih pošiljki “na kontroliran način”, izjavio je njen ministar poljoprivrede Istvan Nagy za državnu novinsku agenciju MTI nakon razgovora u Bruxellesu.

MTI u srijedu navečer citirao Nagyjeve riječi da je rekao da su u toku razgovori o novim proizvodima koji bi mogli potpasti pod trenutnu zabranu uvoza, uz pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret.

Evropska komisija saopćila je u srijedu da će poduzeti hitne “preventivne mjere” za pšenicu, kukuruz, sjemenke suncokreta i uljane repice nakon zajedničke pritužbe Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke krajem marta.

To je uslijedilo nakon što su Poljska i Mađarska prošlog vikenda zabranile uvoz nekih roba iz Ukrajine. Druge istočnoevropske zemlje saopćile su da razmatraju sličnu akciju.

– Vrijedilo je da Mađarska poduzme čvrste mjere i zaštiti interese mađarskih poljoprivrednika – izjavio je Nagy, govoreći o zabrani, dodajući da su te mjere prinudile Bruxelles da poduzme svoje mjere.

Zvaničnik EU rekao je da bi to omogućilo žitaricama da uđu u pet zemalja iz Ukrajine samo ako su namijenjene za izvoz u druge članice EU ili u ostatak svijeta. Ta bi mjera trajala do kraja juna.

Te su zemlje postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz ukrajinske crnomorske luke zbog ruske invazije u februaru 2022.

Uska grla tada blokirala su tranzit miliona tona žitarica u zemljama koje graniče s Ukrajinom, prisiljavajući lokalne poljoprivrednike da se natječu s prilivom jeftinog uvoza iz Ukrajine za koji tvrde da je iskrivio cijene i potražnju, prenosi Reuters.