Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majska plaća u RS-u ove godine niža nego lani

placa

Prosječna neto plaća u Republici Srskoj (RS) u maju ove godine iznosila je 837 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na april 2017., prosječna neto plaća isplaćena u maju ove godine realno je veća za 2,1 posto, dok je u odnosu na maj 2016. godine, realno manja za jedan posto.

Posmatrano po područjima, u maju 2017. godine, najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.304 KM.

S druge strane, najniža prosječna neto zarada u maju 2017. isplaćena je u području građevinarstvo, svega 548 KM.

U maju 2017. godine, u odnosu na april ove godine, nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima vađenje ruda i kamena 11 posto, obrazovanje sedam posto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,7 posto.

Smanjenje plaće, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima poslovanje nekretninama 10,3 posto, finansijske i djelatnosti osiguranja 9,4 posto i poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 3,3 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS-u, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2017. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,2 posto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku više za 0,6 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u tri, niže cijene u šest, dok su cijene u tri odjeljka, u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći rast cijena u maju zabilježen je u odjeljku zdravstvo (0,4 posto) usljed viših dobavljačkih cijena u grupi farmaceutski proizvodi od 0,6 posto.