Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

propala sezona

Makarska rivijera pusta, vlasnici apartmana poručuju: Svi mi živimo od BiH

5842be0536685114240e

Vlasnici apartmana u Makarskoj i okolnim mjestima su prokomentarisali spornu odluku

Na društvenim mrežama ne prestaju reakcije na odluku hrvatskih vlasti da bh. građanima praktično onemogući ljetovanje u toj zemlji.

Već od jučer brojni Bosanci i Hercegovci bili su primorani otkazati svoje rezervacije. Vlasnici apartmana u Makarskoj i okolnim mjestima su prokomentarisali spornu odluku, piše Oslobođenje.

– Pa cijela Makarska rivijera živi od Bosne i sada ovo sto su napravili je užas. Nažalost svi već imamo propalu sezonu, a tek sada će biti katastrofa, nama osobno je 70 % bh. gostiju i od jučer je otkazano pola rezervacija ali naravno državni nameti ostaju isti. A šta reći nego da se igraju sa ljudima i ljudskim živcima, rekla je vlasnica apartmana u Makarskoj Sandra Šutić.

– Ovo je direktno ekonomsko uništavanje turizma Makarske i cijele rivijere, koja živi od bosanskih turista. Aparatčiki na vlasti i u stožeru pojma nemaju kako je to biti na tržištu, niti što je to slobodno tržište, jer oni redovno dobijaju ogromnu državnu plaću. Oni su ovim potezom duboko uvrijedili, ljudski ubili u pojam, degradirali BiH turiste, a to su naši ljudi. Omalovažili su i one Bosance koji žive i rade u EU i koji dođu na odmor kod nas pa zatim obiđu svoje obitelji u Bosni. Ovo što su stožeraši napravili je na svaki način nedopustivo, neljudski, to je iživljavanje, kako nad nama iznajmljivačima, tako i nad našim gostima, a svi dobro znamo da su nam upravo ti gosti najbolji i najvjerniji. Ja uopće ne mogu dovoljno izraziti svoju nevjericu i ogorčenost. Ovo će imati užasne posljedice po sve nas, i to ne samo ekonomski. Ja stvarno ne znam što rade institucije, od ministra turizma do turističkih zajednica i kako su ovo uopće mogli dopustiti, kazala je za Oslobođenje Ingrid Runtić.

– Makarska rivjera je pusta, ministra zanima Istra, statistike, ne zanima njega ko će ove zime jesti, a ko će biti gladan, on je u svakom slučaju siguran. On nije dizao naše kredite, niti ih je vraćao, vraćali smo ih mi i naši gosti, kaže Sonja Radić.

Oni koji su prokomentarisali spornu odluku ističu i da se nadaju da će do kraja ovog mjeseca samoizolacija za bh. građane u trajanju od 14 dana biti ukinuta. Statistički podaci kažu da je prošle godine u Hrvatskoj ljetovalo pola miliona Bosanaca i Hercegovaca, a hoće li ih se hrvatske vlasti tako lako odreći ostaje da vidimo. Sudeći po reakcijama vlasnika apartmana Bosanci i Hercegovci itekako su dobrodošli.