MAKSI kupio Fabriku konfekcije KTK Visoko

ktk-visoko

Na trećoj sudskoj prodaji Fabrika konfekcije KTK Visoko konačno je dobila novog vlasnika. Nakon više od deset godina mirovanja, proizvodnja u fabrici će opet biti pokrenuta.

Uz podršku svog glavnog partnera – slovenačke Alpine, MAKSI d.o.o. Visoko će u pogonima Konfekcije proizvoditi obuću za tržište Slovenije.

– Na sudskoj prodaji smo kupili „Konfekciju“. Bili smo trećeplasirani ponuđač ali prva dva ponuđača su odustala. Odluka još uvijek nije pravosnažna ali očekujemo da čitav proces bude završen vrlo brzo – potvrdio je za BiznisInfo direktor MAKSI-ja Admin Mostić.

MAKSI će u nove pogone preseliti proizvodnju koju trenutno obavlja u iznajmljenim prostorijama a podršku će mu dati partner sa kojim sarađuje već godinama.

– U Visokom radimo usluge krojenja i šivenja. Proizvodimo i nešto gotove obuće ali uglavnom radimo lohn poslove, najviše za Alpinu. Sve što proizvedemo ide u Sloveniju. Alpina je naš glavni partner a od njih imamo obećanje da će proizvodnja biti povećana kada pređemo u veći objekat – kazao je Mostić.

Povećanje proizvodnje značiće i nova zapošljavanja. Pored 120 radnika, koliko ih trenutno radi u MAKSI-ju, posla će biti i za desetke novih. Neki od njih godinama su bili bez posla.

– Imamo 120 radnika a ovaj broj će se uskoro povećati na 150, pa možda i 180. Biće potrebno neko vrijeme da sve ovo zaokružimo ali u narednih godinu dana očekujemo da kompletna priča oko prelaska u Konfekciju, povećanja proizvodnje i broja radnika, bude završena – kaže Mostić i dodaje da će MAKSI zaposliti i neke od bivših radnika konfekcije KTK Visoko.

Podsjetimo, Fabrika konfekcije dio je Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko (KTK) osnovanog 1946. godine.

KTK je bio najveće preduzeće za proizvodnju kože i proizvoda od kože u bivšoj Jugoslaviji. 1990. godine preduzeće je imalo izvoz veći od 70 miliona dolara i više od 5.000 radnika.