Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

info sesija

Malim i srednjim preduzećima 100.000 eura za razvoj kroz tehnološke inovacije

Samo oni koji se registruju putem navedenog linka će dobiti poziv za učešće

GIZ BIH poziva na dostavljanje prijedloga za dodjelu grand sredstava malim i srednjim preduzećima u BiH koja se bave proizvodnjom. Ukupan fond raspoloživ za ovaj poziv iznosi 100,000.00 EUR.

Tim povodom vas pozivamo da nam se pridružite na online info sesiji i saznate nešto više o samom pozivu, procesu apliciranja i selekciji projektnih prijedloga koja će se održati 05.09.2023. godine, sa početkom u 12.00 sati za koju se možete registrovati na linku.

Javni poziv je nastojanje projekta EU4DigitalSME koji sufinansira Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ, da ubrza razvoj kapaciteta za istraživanje i razvoj kroz tehnološku (digitalnu) transformaciju, odnosno digitalne inovacije.

Krajnji rok za apliciranje je 18.09.2023. do 16:00 sati.

Projekat kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama širom vrijednosnih lanaca podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća u konkurentnim sektorima.

To će dovesti do boljeg učinka preduzeća, a posebno MSP, start-up kompanija i kompanija srednje tržišne kapitalizacije, kako bi postale konkurentnije po pitanju njihovih procesa poslovne proizvodnje, proizvoda i usluga upotrebom digitalne tehnologije. Svi finansirani projekti moraju usvojiti najnovije digitalne tehnologije za transformaciju ka pametnijoj, zelenijoj i efikasnijoj proizvodnji po pitanju upotrebe resursa, u skladu sa najnovijim politikama EU.

Kako tvrdi Snežana Tomašević, menadžerica granta u GIZ-u, ovakav vid podrške će omogućiti malim i srednjim preduzećima da preoblikuju svoje poslovne procese, stvarajući inovativne proizvode i pružajući usluge na potpuno novom nivou, sve zahvaljujući pametnoj integraciji tehnologije.

“Želimo omogućiti malim i srednjim preduzećima da uđu u svijet najnovijih digitalnih tehnologija. Naš cilj je podstaći inovativnost i ubrzati razvoj kapaciteta za istraživanje i razvoj, te pružiti podršku digitalnim inovacijama koje će našem privatnom sektoru donijeti bolju konkurentsku prednost” zaključuje Tomašević.

Samo oni koji se registruju putem navedenog linka će dobiti poziv za učešće.