Malinari u BiH ogorčeni: Ako ne povećate cijenu slijede radikalne mjere

maline

Upravni odbor Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” zatražio je od hladnjačara da otkupljene količine ovogodišnjeg roda maline ne isplaćuju po cijeni nižoj od 1,50 KM za sortu vilamet i 1,60 KM za miker, jer cijena još nije usaglašena, rekao je danas predsjednik ovog odbora Ivan Stojanović.

On je istakao da je na sjednici Upravnog odbora zaključeno da otkupljivači nisu usaglasili cijene i da proizvođačima isplaćuju malinu po različitim, nižim cijenama koje su od 1,20 do 1,50 KM.

“To je nedopustivo i neprihvatljivo. Utvrđeno je da prosječno proizvodnja jednog kilograma maline košta 1,80 KM, a mi ni sa tom cijenom nemamo novac ni za proizvodnju, a kamoli za zaradu”, rekao je Stojanović novinarima.

On je najavio da će proizvođači, ukoliko hladnjačari ne budu ispoštovali traženu cijenu, preduzeti radikalne mjere.

“Proizvođači su ogorčeni i spremni su da blokiraju hladnjače i ne dozvole da se njihova malina prodaje i izvozi, jer smatramo da smo prevareni i izmanipulisani”, upozorio je Stojanović.

On ocjenjuje da su plantaže maline na području ovih opština, zbog preniske cijene, zapuštene i da je veliki broj malinara odlučio da odustane od tog posla.

“Pojedini uzgajivači samo košenjem štite svoje zasade od zarastanja u korov jer zbog neisplativosti ulaganja i truda ne namjeravaju da ih pripremaju za berbu u narednoj godinini. Imamo saznanja da je jedan broj malinjaka već uništen”, tvrdi Stojanović.

Slična situacija je i sa zasadima kupine i desetine dunuma pod tim jagodičastim voćem pokošene su i uništene.

Opština Bratunac je u prethodnih nekoliko godina, uz podršku Vlade Republike Srpske i nekih međunarodnih organizacija, stvorila sve preduslove za uspješnu proizvodnju maline.

To je dovelo do stalnog povećanja površina zasađenih malinom i kupinom, jer su mnoge porodice svoju egzistenciju željele da vide u ovoj proizvodnji i ostanku na svojim seoskim imanjima.

Cijelo područje pokriveno je sistemom protivgradne zaštite i formiran je rasadnik s ciljem da se obezbijede kvalitetne sadnice za sve zainteresovane poljoprivrednike.

Izgrađen je i sistem za navodnjavanje vrijedan više od devet miliona maraka, jedinstven u Republici Srpskoj i BiH, jer su njime obuhvaćene sve poljoprivredne površine u bratunačkoj opštini s ciljem stvaranja boljih uslova za bavljenje raznim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Niska cijena maline i kupine razočarala je uzgajivače ovog voća i mnogi od njih ne žele više da se bave tom djelatnošću jer, kako kažu, to je uzaludan posao u kojem mešetari i otkupljivači nastoje da potpuno obezvrijede proizvod i omalovaže proizvođače ovog voća.