Manja dobit Perutnine Ptuj i zbog niskih cijena u BiH

PERUTNINA PTUJ

Slovenačka Perutnina Ptuj je na razini grupe ostvarila dobit od 92.000eura u prošloj godini, objavili su iz Perutnine nakon održane skupštine tog društva.

Kako piše ljubljansko Delo, Perutnina Ptuj je završila 2015. sa znatno nižom neto dobiti od prošle godine kada je iznosila gotovo šest miliona eura, ali to je još uvijek puno bolje nego u 2013. godini, kada je bilježila više od 34 miliona neto gubitka.

Nova uprava Perutnine navodi kako je, bez obzira na cjenovni pritisak, uspjela zadržati visoku razinu prometa, uglavnom zbog povećane prodaje u Sloveniji i većeg izvoza na strana tržišta na kojima grupa ne posjeduje podružnice.

Na razini grupe je tako prošle godine ostvaren prihod od 247 miliona eura, što je za četiri posto manje nego prethodne godine, dok su u isto vrijeme u Sloveniji i u izvozu na nedomicilna tržišta povećani prihodi od prodaje za oko tri posto.

Perutnina je prošle godine dosegnula 22,8 miliona eura operativne dobiti (EBITDA), što je 13 posto manje nego u prethodnoj godini.

Glavni razlozi ovakvih rezultata su manji obujam prodaje na tržištu Srbije za 10,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, i Hrvatske, gdje je prodaja manja za osam posto, te ostvarene niže prosječne prodajne cijene na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine, izvijestila je firma, koju, otkako su je ove godine preuzeli ruski vlasnici, vodi Tibor Simonka.