Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drvna industrija

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

drvna industrija

U prodaji su najzastupljniji bili trupci, kojih je prodato 760.000 metara kubnih

U Republici Srpskoj je za devet mjeseci proizvedeno 1,51 milion metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 2,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne proizvedene mase, sortimenti od lišćarskog drveta čine 779.483 metra kubna, a od četinarskog drveta nešto više od 732.000 metara kubnih.

U proizvodnji su najzastupljeniji bili trupci, kojih je proizvedeno 513.239 metara kubnih od četinarskog drveta i 250.296 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za devet mjeseci ove godine prodato nešto više od 1,5 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 4,9 odsto manje nego lani.

U prodaji su najzastupljniji bili trupci, kojih je prodato 760.000 metara kubnih.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da se u posmatranom periodu pojavio kontinuitet odstupanja u odnosu na ostvareni nivo u prethodnoj godini.

“`Šume Srpske` nisu uspjele za devet mjeseci da nadoknade ono što su propustile u prvom dijelu ove godine i takvo stanje će vjerovatno ostati i do kraja godine”, naveo je Šinik.

Prema njegovim rječima, manja prodaja šumskih sortimenata u odnosu na raniji period, kao i veći procentualni pad prodaje u odnosu na proizvodnju, nastala je zato što “Šume Srpske” imaju problema sa kooperantima zbog odliva radne snage.

“Odliv radne snage je problem koji se javlja u svim sektorima proizvodnje i koji će se nastaviti. To se reflektuje u šumarstvu tako da nivo proizvodnje koji je ostvaren ne može da bude realizovan prodajom zbog odliva radne snage”, dodao je Šinik.