Manji porezi za bogate u SAD, ali Amerikanci su “zadovoljni”

dolar

Poresku reformu u SAD, koju je inicirao predsjednik Donald Trump, Demokratska stranka osuđuje kao produbljivanje jaza iumeđu bogatih i siromašnih, ali je, istovremeno, većina anketiranih Amerikanaca podržava.

Ovo je najveća reforma američkog poreskog sistema tokom posljednjih 30 godina i predviđa smanjenje poreske stope na dohodak bogatijih građana, dok bi poreska stopa kompanijama bila “srezana” sa 35 na 21 odsto.

Domaćinstvima sa srednjim prihodima porez će iduće godine biti smanjen u prosjeku za 900 dolara, a za najbogatijih jedan odsto Amerikanaca za 51.000 dolara, objavio je nestranački Centar za poreznu politiku Think tank iz Vašingtona.

Ova reforma ukida dio zdravstvenog sistema poznatog kao “Obamaker” i dopušta bušenje nafte na zaštićenim područjima Arktika – taj amandman dodat je u posljednji trenutak kako bi se obezbijedila podrška dovoljnog broja poslanika.

Republikanci tvrde da će paket zakona osnažiti ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta.

Kritičari tvrde da se ponovo uzima više od siromašnih, a manje od bogatih.

Prema anketi Reutersa i Ipsosa, oko 52 odsto odraslih Amerikanaca odobrava plan, a 27 odsto mu se protivi.

Gornji dom američkog Kongresa – Senat usvojio je zakon o poreskim reformama, ali će dokument morati ponovo u Predstavnički dom na još jedno glasanje prije nego što ga potpiše američki predsjednik Donald Trump.

Glasanje je prošlo uz tijesan rezultat, sa 51 glasom “za” i 48 “protiv”, pri čemu su zakon podržali svi republikanci, a protiv su bile sve demokrate.