MasterCard: BiH prati globalne trendove u kartičnom plaćanju (FOTO)

mastercard_prezentacija_
FOTO D. Begović / Fokus.ba

– Stanovnici Bosne i Hercegovine uspješno prate moderne trendove kartičnog plaćanja i online kupovine, a na internetu najčešće kupuju odjeću i tehnološke uređaje, kaže Jelena Ristić, direktorica MasterCarda za tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

“Iako 82,4% stanovništva BiH koristi internet, samo 8% koristi internet za kupovinu, a razlog za to su tržišni propisi koji nalažu oporezivanje svih internet kupovina preko 50 konvertibilnih maraka, što nije slučaj u ostatku Evrope”, dodala je Ristić, naglasivši kako MasterCard radi na poticanju ovog oblika kupovine.

Ristić je to kazala na današnjoj prezentaciji istraživanja Masterindexa BiH 2017 vezanog za korištenje modernih platnih metoda u zemlji, a koja je upriličena u Bosmal City Centru u Sarajevu.

Amir Trokić, account menadžer za BiH, rekao je kako je istraživanje o navikama potrošača provedeno na hiljadu građana Bosne i Hercegovine starijih od 18 godina pokazalo da naši stanovnici prate svjetske trendove u kartičnom plaćanju, i da postoje interes i potreba za karticama.

“Online plaćanja imaju dobru predispoziciju jer korisnici prepoznaju beneficije, a MasterCard je spreman iskustvom, znanjem i tehnologijom pomoći u daljem razvoju u BiH,” zaključio je Trokić.