Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matthias Mueller novi generalni direktor Volkswagena

mueller1123

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) imenovao je danas Matthiasa Muellera, šefa Porschea, za novog generalnog direktora VW-a, nakon odlaska sa te funkcije Martina Winterkorna zbog skandala sa lažiranjem podataka o zagađenju zraka.

„Matthias Mueller ima jake strateške, korporativne i društvene kvalitete“, rekao je aktuelni predsjednik VW-a Berthold Huber na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

„Cijenimo njegov kritički i konstruktivan pristup“, dodao je Huber.

Mueller (62), koji će odmah preuzeti dužnost, rekao je da će njegov „najpreči zadatak biti da vrati povjerenje u Volkswagen grupu – kroz jednu sveobuhvatnu istragu i maksimalnu transparentnost, ali i izvlačeći prave pouke iz sadašnje situacije“, prenio je AFP.

„Volkswagen će, pod mojim vodstvom, uložiti sve napore da razvije najstrože propise prilagođavanja i upravljanja standardima u cijeloj industriji i da ih primjeni“, rekao je on.

Moralna i politička katastrofa

Nadzorni odbor VW-a je, inače, na današnjoj sjednici ocijenio da je odluka da se uređaji u automobilima prilagode tako da falsificiraju pokazatelje o emisiji štetnih gasova prilikom ekotestiranja, bila moralna i politička katastrofa kompanije i da je za to kriva mala grupa ljudi.

„Možemo jasno da kažemo da je manipulacija sa emisijom gasova moralna i politička katastrofa“, rekao je Berthold Huber, koji je na čelu dvadesetočlanog Odbora.

Volkswagenu prijete deseci javnih i privatnih tužbi, državnih istraga, kompenzacijskih i troškova opoziva, a ukupni troškovi mogli bi iznositi više od 6,5 milijardi eura koliko je njemački koncern ostavio „na stranu“.