Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matthias Muller novi direktor Volkswagena: Prebroditi krizu

Matthias Muller

Matthias Muller (62) je u petak imenovan za novog izvršnog direktora grupacije Volkswagen, nakon odlaska sa te funkcije Martina Winterkorna zbog skandala sa lažiranjem podataka o zagađenju vazduha, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačka kompanija je saopćila da je Muller imenovan za izvršnog direktora zato što posjeduje, kako se navodi, “odlične strateške, korporativne i društvene kvalitete”.

Muller, koji će odmah stupiti na dužnost, izjavio je da Volkswagen može prebroditi krizu u kojoj se našao.

“Možemo i prebrodit ćemo krizu u kojoj se našla kompanija”, rekao je Muller napominjući kako će njegov prvi zadatak biti da vrati povjerenje u Volkswagen.

“To ćemo uraditi sveobuhvatnom istragom i maksimalnom transparentnošću, ali i učenjem pravih pouka iz sadašnje situacije. Volkswagen će pod mojom upravom uložiti napore da razvije najstrožije propise prilagođavanja i upravljanja standardima u cijeloj industriji, ali i da ih primjeni”, rekao je Muller.

Muller je obavljao brojne dužnosti u VW grupaciji u posljednjih 30 godina. Karijeru je započeo sredinom osamdesetih u IT odjeljenju Audija, a desetak godina kasnije pridružio se odsjeku za planiranje u okviru iste kompanije. Učestvovao je i u razvoju Audija A3 nakon čega je imenivan za šefa razvojne strategije u Volkswagenu, gdje je bio zadužen za sve brendove koji posluju u okviru te kompanije. Od oktobra 2010. godine bio je prvi čovjek Porschea.