Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Airport Service Quality

Međunarodni aerodrom Sarajevo postao dio ACI-ASQ programa

medjunarodni-aerodrom-sarajevo-pixsell
19.10.2016., Sarajevo - Medjunarodni aerodrom Sarajevo. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

The Airport Service Quality (ASQ) program je ocjenjivanja kvalitete aerodroma, te vodeći svjetski program, za tzv. Benchmarking, mjerenje zadovoljstva putnika kroz ključne pokazatelje uspješnosti

Međunarodni aerodrom Sarajevo je , po uzoru na brojne evropske i svjetske aerodrome, pristupio ACI-ASQ programu (Airport Service Quality), u sklopu kojeg će redovno vršiti istraživanje kvaliteta usluga koje pruža.

The Airport Service Quality (ASQ) program je ocjenjivanja kvalitete aerodroma, te vodeći svjetski program, za tzv. Benchmarking, mjerenje zadovoljstva putnika kroz ključne pokazatelje uspješnosti.

Istraživanje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo provode certificirani ASQ agenti koji će intervjuisati putnike, putem specijaliziranog ACI / ASQ upitnika.

Aerodrom Sarajevo je, kako se navodi, zadovoljstvo putnika postavio kao prioritet u svom radu i poslovanju, a ASQ program jedan je od načina da što bolje osjete puls i zahtjeve putnika, te da u skladu s njima unapređuju svoje poslovne procese.

ASQ program iz godine u godinu bilježi rast participanata – aerodroma (više od 390 aerodroma iz 90 zemalja svijeta, u kojem učestvuje većina evropskih aerodroma). Da bi bili kvalifikovani za godišnje nagrade ASQ, aerodoromi moraju slijediti sve kriterije i pravila ACI-ja. Istraživanje se mora provesti strogo u skladu s Planom uzorka aerodroma, koji je izradio ACI, a koji garantuje reprezentativan uzorak letova, odredišta i grupa putnika koji se opslužuju na aerodromu.