Međunarodni sajam “Energa” u Sarajevu

energa 1

U Centru ”Skenderija” u Sarajevu svečano je otvoren Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ”Energa 2018” na kojem će se predstaviti 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o jedinstvenom energetskom događaju u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu za redom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša.

Tokom ceremonije je potpisan i ugovor o međusobnoj saradnji turskog IZFAS-a i Tuzlanskog sajma, kojim je definisan partnerski odnos sajma ”Energa” i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije ”Minex 2019” koji se održava u Izmiru, u Turskoj.

Predsjednik Uprave organizatora sajma Zlatko Alidžanović, jedan od potpisnika sporazuma izjavio je kako sporazum predstavlja novi iskorak sajma Energa.

”Ovim sporazumom, Energa izlazi na međunarodno sajamsko tržište”, pojasnio je Alidžanović.

Predstavnica organizacije IZFAS iz Turske Gul Sener izjavila je kako su tu da jačaju saradnju dvije zemlje.

”Danas smo ovdje da se sastanemo i da bude početak naše buduće saradnje. U Izmiru svake godine organizira se više od 30 sajmova i veliki dio njih je na međunarodnom nivou. Izmir je sajamski grad”, podsjetila je Sener.

Kako je za AA rečeno iz uprave Grada Izmira, IZFAS je organizator mnogih velikih sajmova na svijetu, a smatraju kako je ovaj ”Energa” prilika za razvoj saradnje između BiH i Turske.

“Energa” je mjesto susreta predstavnika domaćih i stranih kompanija i institucija koji će svoja raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja, atraktivne teme, trendove i dostignuća moderne energetike, te različite oblike poslovne saradnje, prezentirati stručnoj-relevantnoj javnosti.

Osim bh. kompanija, na sajmu je moguće vidjeti firme iz Slovenije, Češke i drugih zemalja.

Izlagači su već dogovorili niz poslovnih sastanaka s domaćim i stranim kompanijama.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je kako ovaj energetski skup iz godine u godinu raste i ima regionalne dimenzije.

”Kada je pitanju energetski sektor u BiH, u proteklom periodu napravili smo određeni pomak. Ako pitate mene, ja bih rekao nedovoljan i mislim da smo mogli da uradimo i mnogo više. U protekle dvije – tri godine smo taj napredak, reformu učinili tako što smo usvojili nekoliko vrlo važnih dokumenata koji imaju državni/nacionalni karakter”, podsjetio je Šarović.

Dodao je kako nedostaju ključni dokumenti – okvirna energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa i tržištu i prenosu električne energije.

”Uvjeren sam da bez obzira što ova godina nije baš sjajna za donošenje velikih odluka, da će bar jedan od dva dokumenta biti implementiran, usvojen u institucijama koje su za to zaduženo. Vjerujem da imamo dovoljno vremena za jedan ili drugi”, rekao je Šarović.

Dodao je kako bi on volio usvojiti zakon koji je važan kada je u pitanju organizovano tržište električne energije, ali i gasni sektor koji je rastući u Evropi.

”Sada BiH zavisi samo od jedne cijevi, jednog izvora snadbijevanja i ukoliko se ne učinimo reforme u ovom sektoru, doći ćemo u vrlo nezavidnu situaciju poslije 2019. godine”, rekao je Šarović.

Osvrnuo se i na to da je s Privrednom komorom FBiH razgovarano o pitanju upotrebe ekološki prihvatljivih automobila.

Podsjetio je kako BiH ima 18 registrovanih automobila na električni pogon, u prošloj godini deset, a u Evropi je samo novoproizvedenih jedan milion.

Smatra kako su reforme u energetskom sektoru jedini ispravan put.

”Mjesto energetskog sektora BiH sa svojim resursima i potencijalima je da bude lider u regionu”, istakao je Šarović, te naglasio kako je potrebno da energetski sektor mijenja svoj status u društvu.

Istakao je kako je važno da energetski sektor izađe iz ”kandži političkih odluka” koje ga sputavaju njegov razvoj.

Ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH Edita Đapo izjavila je kako je “Energa” postala ne samo bh. brend nego brend cijelog regiona.

Dodala je kako je BiH zemlja koja ima veliki broj termoelektrana i da je potrebno omogućiti građanima grijanje po nižim cijenama.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc izjavio je kako je obim trgovine između njegove zemlje i Bosne i Hercegovine krajem 2017. godine iznosio 700 miliona dolara, što je značajno povećanje u odnosu na godinu ranije.

Podsjetio je na cilj od milijardu dolara trgovinske razmjene za koji vjeruje da je ostvariv.

Predsjednik Inicijativnog odbora projekta “Energa” Mirsad Đonlagić rekao je kako energetski sektor BiH ima značajnu ulogu u ukupnom ekonomskom razvoju zemlje.

”Postojeći energetski resursi, mogućnost razvoja i potreba ne samo BiH nego i regiona otvaraju perspektive da BiH postane regionalni lider u sektoru energetike“, dodao je Đonlagić.

Smatra da je energetska dizerfikacija obaveza i potreba, a koja će obezbijediti pozitivne aspekte razvoja.

”Trajno opredjeljenje sajma Energa je daljni razvoj i napredak s ambicijama uključivanja regiona u procese u budućnosti“, istakao je Đonlagić.

Nakon ceremonije otvaranja i zajedničkog obilaska sajamskog prostora zvanica i gostiju, počela je konferencija “Energa” sa četiri sesije. Ove godine poseban akcenat je stavljen na energetske i klimatske politike u BiH, a kroz panel diskusije i sesije bit će tretirane, treba izdvojiti teme među kojima su uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije, sigurnost snabdijevanja gasom u BiH, obnovljivi izvori energije i druge.

U okviru ovog događaja po prvi put su organizirani poslovni susreti “ENERGA b2b 2018” koji se održavaju prvog dana sajma, a realiziraju ih Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Evropska poduzetnička mreža u Bosni i Hercegovini (EEN) uz podršku Privredne komore FBiH i Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske (BIGMEV).

Projekat “Energa” se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

Sajam koji će trajati do 21. juna, i ove godine se održava pod sloganom ”Misliti na budućnost/Thinking the future”.