Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meksiko zainteresiran za privrednu saradnju s BiH

meksiko bih susret3

Delegacija Meksika, koju je predvodio nerezidentni ambasador te zemlje za BiH Marko Antonio Garsia Blanco, posjetila je danas Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) u Sarajevu gdje je održan susret “Mogućnosti poslovanja između Meksika i Bosne i Hercegovine”.

Ambasador Blanco je istakao da žele razgovarati s predstavnicima FIPA-e i Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH da bi stekli bolju sliku o potencijalima za poslovnu saradnju, trgovinsku razmjenu i investicije.

Dodao je da smatra da postoji šansa za saradnju u oblastima proizvodnje autodijelova, obnovljive energije, prehrambene industrije, građavinarstva, te kreativne industrije (audio-vizuelni sadržaj).

– Želimo od vaših stručnjaka dobiti više informacija da bismo imali bolju percepciju o BiH a da bi naše prisustvo ovdje bilo uspješnije – rekao je ambasador Blanco.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić izjavio je da današnji susret predstavlja prvi korak u razvijanju saradnje s Meksikom, a u skladu s politikom Agencije da se orijentiše i prema udaljenijim zemljama.

Naglasio je da očekuje interes meksičkih investitora za BiH jer oni godišnje investiraju oko 30 milijardi dolara širom svijeta.

– Udaljenost ne bi trebala predstavljati nikakvu prepreku jer je poznato da je brodski transport vrlo jeftin – kazao je Milinić i dodao da je privreda Meksika među prvih 15 u svijetu.

Predstavnik Meksičke agencije za strana ulaganja u Milanu Oscar Camacho naveo je da vjeruje da postoje brojne mogućnosti za saradnju Meksika i BiH, te da bi želio pronaći kompanije koje bi formirale konzorcije s meksičkim kompanijama.

Potpredsjednik VTKBiH Bruno Bojić rekao je da se nada da će obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Meksika, koji je trenutno zanemariv, biti značajno povećan i da će pokrenuti kvalitetniji razvoj odnosa dviju zemalja.