Mercator i dalje prezadužen

Mercator

Grupa Mercator u prvom je polugodištu ove godine više nego udvostručila dobit iz poslovanja, na 16,9 miliona eura, uz rast maloprodajnih prihoda od 6,6 posto i normalizirani EBITDA od 48,1 miliona eura ili 14,6 posto više nego lani.

Usprkos smanjenju finansijskih obveza za dobrih 80 miliona eura, Grupa Mercator i dalje je prezadužena. Krajem juna ove godine njen dug iznosi 771 miliona eura. U Mercatoru ističu da kompanija sve finansijske obveze, kao i one prema poslovnim partnerima, podmiruje u skladu s dogovorenim uvjetima i rokovima. Strateški cilj kompanije, kako navode, jest da se, između ostaloga i monetizacijom nekretnina, ide prema daljnjem snižavanju dugova tako da se do 2021. osiguraju finansijska sredstva za nova investicijska ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

Već se sada može reći kako će taj proces trajati barem još dvije godine.

“Nova strategija i usmjerenost Mercatora prema tome da bude najbolji lokalni trgovac na svim tržištima na kojima poslujemo, očito daje rezultate. Učinkovitost ćemo poboljšati razduživanjem i realizacijom strateških razvojnih projekata, među kojima je svakako i novi logističko-distribucijski centar u Ljubljani”, kazao je po objavi poslovnih rezultata predsjednik uprave Mercatora Tomislav Čizmić.

Odnos između EBITDA i neto duga Mercatora i dalje je vrlo nepovoljan i kreće se oko 8. U financijskom svijetu se smatra da su kompanije koje imaju taj omjer na razini između 6 i 8 vrlo rizične.