Biznis

slovenski mediji

Mercator prodaje šest tržnih centara u BiH

11/08/2019

Na prodaju su ponuđeni i Mercatorov centar Sarajevo Ložionička i Sarajevo Novi Mall te trgovački centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci

Slovenski trgovački lanac Mercator prodaje 13 tržnih centara širom jugoistočne Evrope, što je dio njegove strategije za smanjivanje duga, izvijestili su slovenski mediji.

Mercator namjerava prodati svoj trgovački centar Koper II u Sloveniji, četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u Bosni i Hercegovini, te dvije u Srbiji, prenio je slovenski list Dnevnik.

Na prodaju su ponuđeni i Mercatorov centar Sarajevo Ložionička i Sarajevo Novi Mall te trgovački centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, prenose mediji.

Mercator nastoji smanjiti nivo zaduženosti, koja trenutno iznosi neto 667 miliona eura.

– U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 miliona eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 miliona eura – kazao je za ljubljanski “Dnevnik” Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.

Istaknuo je i da smanjivanjem zaduženosti, uz istovremeni reprogram finansijskih obaveza, Mercator stvara pretpostavke za ponovni rast investicija, a među investicijskim prioritetima su novi logistički kapaciteti u Sloveniji i Srbiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.