Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

“Mercerova” lista: Cirih najskuplji, Sarajevo među najjeftinijim evropskim gradovima

18/06/2015

Glavni grad Angole Luanda najskuplji je grad na svijetu, kažu posljednja istraživanja, švicarski Cirih je najskuplji evropski grad, dok su balkanski gradovi među najjeftinijim u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema opsežnom istraživanju globalne konsultantske kompanije “Mercer”, osim Luande, najskuplji na svijetu su Hong Kong, Cirih, Singapur, Ženeva, Shanghai, Peking, Seul, Bern i glavni grad Chada N’Djamena.

Među najskupljim gradovima u svijetu, prema “Mercerovoj” listi, još su se našli Tokio, London, glavni grad Konga Kinshasa, kineski gradovi Shenzhen i Guangzhou, te New York, Tel Aviv i Buenos Aires.

Od gradova regije Balkana, najskuplji je glavni grad Slovenije Lubljana, koja se nalazi na 161. mjestu, a slijedi Zagreb na 167. i albanska prijestolnica Tirana koja se nalazi na 193. mjestu liste.

Prema listi koja obuhvata 207 gradova iz svih dijelova svijeta, od ostalih evropskih gradova u grupi najskupljih našli su se i Kopenhagen na 24. mjestu, Oslo na 38., Pariz 46., Dublin 49., Moskva 50., Milano 53., Beč 56., Rim 59. i Amsterdam koji zauzima 69. mjesto po troškovima života.

Rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu cijena namirnica i usluga koje kupuju stranci prilikom posjete gradovima koji su se našli na ovoj prestižnoj listi

Prema “Mercerovoj listi troškova života za 2015. godinu”, najjeftiniji gradovi u svijetu su glavni grad Kirgistana Biškek, glavni grad Namibije Windhoek, najveći pakistanski grad Karachi i Tunis, glavni grad Tunisa.

Najjeftiniji gradovi regiona su glavni grad Srbije Beograd koji zauzima 196. mjesto ove liste, Sarajevo također zauzima isto mjesto, dok je Skoplje na 203. poziciji po skupoći.

Zanimljivo je da je Ljubljana skuplja od glavnog grada Kanade Ottawe koja zauzima 162. mjesto liste, dok je, recimo, Zagreb skuplji od njemačkih gradova Nurnberga i Leipziga.

Od gradova iz šireg regiona, najskuplji je Istanbul koji se nalazi na 99. mjestu, Atina na 136., Bratislava 137., Budimpešta 170., Bukurešt 178., i Sofija koja se nalazi na 187. mjestu liste.

Prema ovom istraživanju, najjeftiniji evropski grad je Skoplje, a malo skuplji od makedonske prijestolnice su još glavni grad Bjelorusije Minsk, gruzijska prijestolnica Tbilisi, Sarajevo, Beograd, Tirana i glavni grad Ermenije Jerevan.

Inače, rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu cijena namirnica i usluga koje kupuju stranci prilikom posjete gradovima koji su se našli na ovoj prestižnoj listi.

Stručnjaci kompanije “Mercer” su uporedili parametre kao što su cijene stanovanja, prijevoza, hrane, odjeće, kućanskih aparata i zabave. Inače, ova kompanija već dugi niz godina provodi istraživanje o troškovima života u preko 200 gradova širom svijeta kako bi osobe koje namjeravaju putovati imali bolji uvid u skupoću gradova u svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.