Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zuckerbergova kompanija

Meta prijeti da će se povući iz Evrope, postavili uslov

zuckerberg

Kompanija Marka Zukerberga navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vijrednosti (SEC) da razmišlja o povlačenju sa evropskog tržišta i sve zavisi od Šrems II presude

Kompanija Meta razmatra povlačenje sa evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da razmjenjuje podatke evropskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Šrems II presude.

Kompanija Marka Zuckerberga navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vijrednosti (SEC) da razmišlja o povlačenju sa evropskog tržišta i sve zavisi od Šrems II presude.

U julu 2020. godine nekazonitim je proglašen mehanizam prijenosa ličnih podataka evropljana u Ameriku, takozvani “Štit privatnosti”.

“Štit privatnosti” je američki zakon koji je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji, bez, kako novodi Sud, adekvatnih zaštitnih mjera.

Ipak, Facebook prijeti da će se jednostavno potpuno povući iz Evrope ako više ne bude u mogućnosti da dijeli podatke o evropskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i centrima podataka.

Dok Evropski sud pravde navodi da su lični podaci manje zaštićeni u SAD nego u Evropi, Facebook kaže da će zaustavljanje transatlantskog prijenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog online oglašavanja, prenosi Bankar.me.