dan metalaca

Metaloprerađivački sektor Tuzlanskog kantona doživljava renesansu

New Project – 2021-11-15T184018.409

Direktor TTU Energetik Tuzla Almir Zulić je kazao da je to firma koju vodi jedna od najbitnijih karika u bh. industriji

Metaloprerađivački sektor Tuzlanskog kantona doživljava renesansu, poručuje predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić povodom Dana metalaca u Bosni i Hercegovini – 15. novembra.

– Danas metalski sektor u TK ima posla više nego što treba i već se susrećemo s problemom nedostatka radne snage – kaže Vildić, navodeći da fali svih kadrova, od majstorskog do inženjerskog.

Naglasio je da za ovogodišnji Dan metalaca šalju ohrabrujuće poruke i da ih opisuje visoka cijena rada, stabilne i sigurne plate.

Rekao je da je prosječna plata u metalskom sektoru oko hiljadu maraka, a da je zaposleno između pet i šest hiljada, plus oni koji nisu u sindikatu TK-a.

– Zadovoljni smo stanjem. Platama i poslovima – naveo je Vildić, navodeći da su uglavnom orijentisani na inostrano tržište.

Direktor TTU Energetik Tuzla Almir Zulić je kazao da je to firma koju vodi jedna od najbitnijih karika u bh. industriji. Naveo je da su jedan od najbitnijih dobavljača dijelova za postrojenja sektora energije u TK.

– TTU Energetik ima svoj proizvod, reduktore, trakaste transportere, grabljaste transportere, drobilična postrojenja i sve tako unazad 90 godina – rekao je Zulić te poručio da je to velika tradicija kroz koju su uvijek pratili trendovi.

Naglasio je važnost zelene energije navodeći da TTU Energetik u budućnosti vidi u metalskoj branši koja se vezuje za vjetroelektrane, za hidro turbine te fotonaponske elektrane.

Jedan od radnika Midhat Salkić kaže da je dijete TTU-a i da je ponosan na to preduzeće, a najviše na sinergiju iskusnih i mladih radnika.

– Svi mladi koji hoće da nauče neka dođu u TTU, bez obzira hoće li ići u inostranstvo ili neće, ovdje je škola najbolja – poručio je Salkić.

Dan metalaca, 15. novembar, podsjeća na 129 godina sindikalnog organizovanja metalaca u BiH i 24 godine od prvog poslijeratnog kongresa Sindikata metalaca BiH.