Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mićanović: Rudnik Soli Tuzla svijetao primjer finansijske konsolidacije

rudnik-soli-tuzla

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Rudnik soli “Tuzla” d.d. Tuzla, na osnovu koje se može zaključiti da su odobreni postupci finansijske konsolidacije izmirenja duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i na ime isporučene električne energije u potpunosti realizovani.

Direktor Rudnika soli “Tuzla” Anis Šaldić na današnjoj konferenciji za medije je istakao da ova odluka podrazumijeva izmirenje duga od 1,2 miliona KM za doprinose za zdravstveno osiguranje, te 150.000 KM za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti i 200.000 KM za isporučenu električnu energiju s otpisom kamata od 2,1 milion KM.

Dodao je da je u 2016. uspješno završen otpis kamata od Elektroprivrede BiH i rješavanje duga za zdravstveno osiguranje, na čemu će se nastaviti aktivnosti i u ovoj godini.

Dodao je da je Rudnik soli proteklu godinu završio pozitivnim poslovanjem, naglasivši da se za ovu godinu planira investicija od 5,6 miliona KM iz vlastitih sredstava, od čega je 70 posto predviđeno za tri nove bušotine, a planirana je proizvodnja 3,4 miliona kubika slanice.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović ocijenio je da je ovo jedan od svijetlih primjera finansijske konsolidacije na području FBiH i finansijska konsolidacija koja daje izrazito kvalitetne i dobre rezultate.

-U Rudniku soli imamo jedan klasičan primjer, koji je zamišljen zakonom o finansijskoj konsolidaciji, a to je da smo uspjeli da više od 1,2 miliona KM dugovanja po posnovu zdravstvenog osiguranja uđe u vlasničku strukturu, tako da sada Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a i FBiH su dijelom suvlasnici nad ovim rudnikom- izjavio je Mićanović.

Napomenuo je da je došlo do dogovora s Elektroprivredom BiH, gdje je izmirena glavnica dugovanja koja je nastala u vremenu eksploatacije slanice, kada Soda Sisecam i Solana Tuzla nisu vršili prijem, i dodavši da je oproštena kamata više od dva miliona KM.

Po njegovim riječima, Kantonalna vlada je u 2016. pomogla Rudniku soli “da se regulišu više od tri miliona KM, koji su opterećivali Rudnik soli”, a čime je i prijetila mogućnost blokade računa.

Danas je Rudnik soli jedna reprezentativna, solventna kompanija,koja izvršava sve svoje obaveze, navodi Mićanović.