Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Microsoft BiH prezentirao mobilne elektronske učionice

Prezentacija mobilne elektronske učionice

Microsoft BiH  i Comtrade Distribution prezentirali su danas elektronsku učionicu u Sarajevu.

Riječ je o cjelovitom rješenju dizajniranom posebno za obrazovne ustavnove koje podrazumijeva pokretne ormare s tablet uređajima, pristupom internetu i rješenjima za kolaboraciju i komunikaciju.

“Živimo u vremenu u kojem sam pristup informacijama nije dovoljan. Potrebno je da djeca imaju mogućnost da u moru informacija odluče koje su ispravne i važne, a koje nisu. Dodatno, oni treba da znaju na koji način pristupiti određenom problemu i kako ga riješiti. Te dvije vještine nisu sastavni dio jednog predmeta, već se stiču na različite načine kroz rad u timu i kolaboraciju. Elektronske učionice omogućavaju upravo to, te potiču interakciju i učenje. One osiguravaju da škole u našoj zemlji prate savremene tehnologije koje su u svijetu odavno u potrebi, a učenike pripremaju za budući rad u poslovnom okruženju“, istakla je Anida Jusufović iz Microsofta BiH.

Do sada je ovo rješenje implementirano u više od 60 škola širom BiH u cilju unapređenja nastavnog procesa, te znanja i vještina kod učenika. Primjena elektronskih učionica u obrazovanju dokazano unapređuje vještine kod učenika koje je UNESCO prepoznao kao ključne za kasniji rad i zapošljavanje.

„Danas, gotovo da ne postoji zanimanje koje ne zahtijeva poznavanje savremenih tehnologija. Stoga je izuzetno važno da učenicima, od najranijeg uzrasta, omogućimo edukaciju u toj sferi, a mobilne elektronske učionice su najbolji početak“, kazao je Omar Hasanbašić iz kompanije Comtrade Distribution.

Prezentacija mobilne elektronske učionice održana je pod okriljem konferencije „Device Days“, a Microsoft BiH izrazio je nadu da će u skorije vrijeme ovakve učionice krasiti još mnoge škole širom BiH.

Na konferenciji „Device Days“ IT kompanije i oficijelni partneri Microsofta BiH su imali priliku da prisustvuju prezentacijama novih Windows 10 HP uređaja, kao i da isprobaju uređaje različitih brendova podržanih Windows 10 operativnim sitemom, kao što su najnoviji Microsoft Lumia pametni telefoni, Acer, Asus, Lenovo i Toshiba uređaji.