Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Microsoft NetWork 6 konferencija u Neumu: Pitanje sigurnosti sve važnije

NetWork 6 konferencija u Neumu

Trodnevna Microsoft NetWork 6 konferencije koja je sinoć počela u Neumu nastavljena je danas okruglim stolovima, između ostalih, iz oblasti clouda, usluga dostavljanja servisa umjesto samog proizvoda, i cyber sigurnosti gdje je poručeno da će pitanje sigurnosti postajati sve važnije.

Enis Šahinović, direktor konferencije poručio je da im je želja da njihovim korisnicima iz poslovnog svijeta, svijeta tehnologije pokažu kako koristiti neke nove servise koje nije bilo moguće koristiti ranije.

Podsjetio je da je konferencija okupila rekordan broj učesnika. Dakle, više od 700 vodećih ICT stručnjaka i menadžera, predstavnika izvršne vlasti te 80 vrhunskih lokalnih i regionalnih predavača naredna tri dana razgovarat će o cloud servisima i cyber sigurnosti, s naglaskom na lokalne okvire te tranziciji na cloud servise i predstavljanje partnerskih rješenja.

“Ove godine smo pored najboljih predavača iz BiH i regije okupili predavače i iz ostatka Evrope. To su kolege koji su najveći stručnjaci u svojoj oblasti, vodeći predavači iz Microsofta. Nadamo se da će ova konferencija našim učesnicima donijeti dodatnu vrijednost, pokazati kako mogu poboljšati svoje poslovanje i kako svoje servise prenijeti u cloud”, pojasnio je Šahinović.

Ratko Mutavdžić, direktor za cloud servise u Microsoftu kazao je da je konferencija posvećena mnogim temama, među kojima, između ostalog, cloudu.

“Jedna od bitnih tema kojima se bavimo je pitanje računalnih sigurnosti odnosno sigurnosti pri kojoj mi dijelimo, upravljamo aplikacijama u različitim okolinama razumijevajući da su oni otvoreni, da su dostupni na različite načine i da ljudi koriste različite metode, aplikacije i servise. Pitanje sigurnosti će biti sve bitnije i bitnije. Microsoft radi na tome da osigura sigurnu zaštićenu okolinu”, pojasnio je Mutavdžić.

Prema njegovim riječima, cloud je danas dominantno prisutan u svakodnevnom životu jer danas na kompijuterima i pametnim telefonima koristimo različite servise koji su vezani za cloud.

U okviru konferencije održana je i “Kafa sa Zijahom Sokolovićem” koji je tom prilikom kazao da se “on bavi neobičnim zanimanjem, a to je gluma i smatra da pripada ljudima koji postavljaju definiciju glume, a to je da ona postoji sama za sebe.

Prema njegovim riječima, gluma je proces komunikacije u kojem živi čovjek – glumac, komunicira sa živim ljudima – publikom. Sokolović je dodao da bi umjetnost trebala da koristi mogućnosti tehnologije.

Anadolu Agency (AA) je globalni medijski partner konferencije koju je sinoć otvorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.