Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolni rezovi

Miele planira otpustiti 1.300 radnika

Foto: Miele

Prošle godine je prodaja kompanije, koja širom svijeta zapošljava 22.700 ljudi, smanjena na skoro pet milijardi eura

Njemački proizvođač električnih kućanskih uređaja “Miele” namjerava otpustiti 1.300 radnika u samoj Njemačkoj, što znači kako će jedan od devet radnika ostati bez posla, prenosi njemački tagesschau.

Najavljuje se i sklapanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od avgust 2024. do decembra 2028. godine, kao i ulaganje od pola milijarde eura. Za otpuštanje ovako velikog broja radnika, neophodno je pripremiti uslove za isplatu otpremnina i prijevremenu penziju, Ipak, tvrdi se kako otkaza neće biti do kraja 2027. Miele je u teškoj situaciji. Tokom pandemije izazvane virusom korona je imao odličnu prodaju dok je ona značajno smanjena nakon završetka pandemije.

Prošle godine je prodaja kompanije, koja širom svijeta zapošljava 22.700 ljudi, smanjena na skoro pet milijardi eura.

Većina otkaza će biti u njemačkom gradu Gutersloh, gdje “Miele” ima tvornicu i sjedište. Naime, tvornica za proizvodnju mašina za veš sa 700 zaposleni bit će izmještena iz spomenutog grada u Poljsku, a 600 će radnika u ostatku Njemačke ostati bez posla.

Sindikalisti tvrde da je bilo nemoguće uvjeriti Miele da odustane od izmještanja i zatvaranja proizvodnih pogona.

Smatraju da su osiguranjem izdašnih otpremnina i drugim socijalnim mehanizmima uspjeli “nešto izvući” za radnike koji će dobiti otkaz.