Biznis

Mijenja se Zakon o privremenom radu preko agencija u Njemačkoj

01/04/2017

Od danas na snagu u Njemačkoj stupa novi zakon o privremenom radu preko agencija, tzv. Zeitarbeitenfirmen. Privremeni radnici prema tom zakonu neće moći privremeno raditi duže od 18 mjeseci, a nakon devet mjeseci rada moraju zarađivati sličnu plaću koliko i radnici firme u kojoj rade, a koji rade sličan posao.

Osim toga, privremeni radnici neće smjeti biti zapošljavani tokom štrajka kako bi preuzeli poslove stalnih zaposlenika, piše Focus.

Mnogo ljudi s prostora bivše zajedničke države u Njemačkoj radi upravo putem ovakvih firmi.

Radnici su pri tom zaposlenici agencije, a ne firme u kojoj obavljaju posao. No, kako vjeruje Stjepan Bingula, koji više od tri decenije živi u Münchenu i dobro je upoznat s tržištem rada, ovim se zakonom neće puno promijeniti.

– Jednostavno će agencije čovjeka kojeg su iznajmili nakon devet mjeseci maknuti od poslodavca i poslati ga kod drugog i sve počinje ispočetka. Ista je stvar i s ovih 18 mjeseci, povuku radnika i pošalju ga u drugu firmu – vjeruje Bingula.

Prema njegovim informacijama, preko Zeitarbeitenfirmen u Njemačkoj radi oko milion ljudi, što je otprilike 3 posto od svih zaposlenih u ovoj zemlji, prenosi Croexpress.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.