Milkos uspješno posluje 12 godina, u planu nove investicije

milkos

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri privrede i unutrašnjih poslova Muharem Šabić i Ismir Jusko posjetili su fabriku mlijeka i mliječnih proizvoda “Milkos” i informirali se o proizvodnom procesu, uvjetima proizvodnje, kao i novim investicijama.

U saopćenju za javnost Pres službe KS navodi se da je “Milkos” primjer uspješne privatizacije u poslijeratnom periodu, najmodernija mljekara u BiH koja po vrhunskoj tehnologiji proizvodi mlijeko i mliječne proizvode za tržište BiH, kao i tržište Evrope, a dozvolu za to dobili su prije pola godine.

– Zapošljava oko 140 radnika, te otkupljuje mlijeko od 1.000 farmera što je, po riječima direktora “Milkosa” Adina Fakića, posebno važan aspekt poslovanja. Dnevno se s farme Spreča kod Kalesije, koja je u sastavu te firme, u proizvodne pogone u Sarajevu dostavi oko 15.000 litara mlijeka – navodi se.

milkos1

Fakić kaže da se redovno rade mikrobiološke analize i nema problema u tom segmentu poslovanja.

– Prije mjesec dana dobili smo od međunarodnih inspektora najviše ocjene za rad i rezultate postignute u kontroli kvaliteta i sigurnosti proizvodnje i distribucije proizvoda – istakao je Fakić.

Dodao je i da su dobili dozvolu za izvoz u Tursku, a ističe da su za to zaslužni visokoobrazovani mladi stručnjaci zaposleni u toj firmi.

Oni su trenutno angažirani na kreiranju 30 novih proteinskih proizvoda za koje u firmi očekuju da će postati brendovi poput domaćeg “Ayrana” i drugih prepoznatljivih milkosovih proizvoda.

Najveća ulaganja “Milkos” planira na farmi Spreča, gdje se namjerava realizirati ekološki projekt izgradnje bioplinskog postrojenja za proizvodnju električne energije od životinjskog otpada.

Od nadležnih ministarstava u FBiH očekuje se i veća podrška kad je u pitanju isplata poticaja poljoprivrednim proizvođačima mlijeka, jer je to neophodno da bi bili konkurentni s poljoprivrednicima u EU.

Nedim Čaušević, osnivač Teloptica u čijem je sastavu “Milkos”, naveo je još dvije značajne investicije te kompanije u Sarajevu, izgradnju stambeno-poslovnog naselja u Pofalićima, kao i završetak izgradnje Importanne centra.

Informirao je predstavnike Vlade o dinamici njihove realizacije i zamolio za pomoć u razrješenju administrativnih i drugih problema koje usporavaju planirane radove. Istakao je važnost njihove realizacije da kompanija ne bi stagnirala.

Premijer Konaković zadovoljan je zbog činjenice da privrednici iz ovog kantona uspješno posluju i zadovoljavaju visoko postavljene međunarodne standarde.

Dodao je da je Vlada KS u ovoj godini poduzela aktivnosti čiji je cilj olakšati poslovanje privrednim subjektima, a jedna od njih je i dodjela prava na koncesiju na vodu toj kompaniji.

– Mogućnost zapošljavanja i napretka u Kantonu Sarajevo je u realnom sektoru i naš je cilj učiniti sve što možemo da unaprijedimo poslovni ambijent i omogućimo nove investicije – naglasio je premijer Konaković.

Po riječima ministra Šabića, Kanton je spreman pružiti podršku privrednicima pri apliciranju na kreditna sredstva kod komercijalnih banaka pod povoljnijim uvjetima, kao i prema sredstvima IPA fondova.

– Prioriteti naše vlade su razvoj malih i srednjih preduzeća, te zapošljavanje mladih. Zbog toga se želimo neposredno informirati o problemima i zahtjevima kompanija kao što je ova, te im omogućiti nesmetano poslovanje – naglasio je ministar Šabić.

Najavio je obilazak još nekoliko privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo, navode iz Press službe KS.