Ministar Kazazović posjetio firme “Mitex” i “Granoff”

mitex-granoff111

Aktivne pripreme za primjenu Zakona o obrazovanju odraslih u Kantonu Sarajevu koji je u posljednjoj fazi donošenja i čija implementacija bi trebala započeti vrlo brzo, ispitivanje tržišta rada i mišljenje privrednika, bili su razlozi današnje interresorne posjete ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića, sekretara Ministarstva privrede Samira Sofe i direktora Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Omera Pajevića firmama “Mitex” d.o.o. i “Granoff” u industrijskoj zoni u Vogošći.

– Veliki broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, s jedne strane, te stvarne potrebe tržišta rada za kvalificiranom i stručnom radnom snagom, s druge strane, nagnala nas je da intenziviramo svoje aktivnosti i ubrzamo proceduru za donošenje ovog zakona – kazao je ovom prilikom ministar Kazazović.

Dodao je da će usvajanjem ove legislative biti omogućeno da se prekvalifikacijama, dokvalifikacijama i dodatnom specijalističkom obukom uposli značajan broj nezaposlenih osoba, kao i poslodavcima da na jednostavniji način dođu do potrebne stručne radne snage.

mitex granoff2

– Evidentan nedostatak stručne, kvalificirane i konkurentne radne snage problem je sa kojima se mi privrednici svakodnevno susrećemo – istakao je vlasnik i direktor firme “Mitex” Muhamed Granov te podržao donošenje spomenutog zakona koji bi trebao na duže vrijeme riješiti ovaj gorući problem u poslovanju većine privrednika u BiH.

U primjenu ovog zakona aktivno će se uključiti sve stručne škole, među kojima je i Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn koja bi u teorijskom stručnom dijelu prekvalificirala, dokvalificirala i dodatno obučavala potrebnu radnu snagu i majstore u oblasti tekstilne industrije, dok bi praktični dio bio obavljan u proizvodnim pogonima tekstilnih firmi poput “Mitexa” i “Granoffa”.

Tokom današnje posjete naglašeno je je da bi taj proces bio proveden uz saglasnost i nadzor Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Vlasnik i direktor Granov proveo je goste kroz sve proizvodne pogone jednih od trenutno najuspješnijih firmi u oblasti tekstilne industrije te ih informirao da su “Mitex” i “Granoff” firme čija je osnovna djelatnost proizvodnja tekstilne konfekcije.

– Osnovani smo 1990. godine kao preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu tekstilnom robom i od tada do sada uspjeli smo stvoriti vlastite robne marke sa kojima se s pravom ponosimo, a u pitanju su “Dynally Collezione” koja je namijenjena svim modno osvještenim ženama i muškarcima, a u okviru nje razvijena je i kolekcija za punije dame pod nazivom “Mummy size” te “Granoff” koji je odavno postao međunarodno poznati, a bh. brend – naglasio je Granov.

Dodao je da uposlenici ovog preduzeća, s obzirom na njihovo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji tekstilne robe, kao i visokosofisticirane mašine i oprema na kojoj rade mogu novim generacijama budućih majstora u ovoj privrednoj grani na najbolji način prenijeti svoje specijalističke vještine, dobre pozitivne prakse te obučiti ih da koriste najsavremenija sredstva za rad.

Direktor Pajević je zahvalio vlasniku i direktoru Granovu na dugogodišnjoj podršci i razumijevanju potreba škole na čijem je čelu i pomoći pri osiguranju potrebnih repromaterijala za obavljanje i izvođenje praktične nastave za učenike ove škole koja ima za cilj da odškoluje kvalificiranu i stručnu radnu snagu u ovoj privrednoj grani.

– Škola ima veoma dobro opremljene radionice za izvođenje praktične nastave, savremen kabinet informatike, kabinet za stručno-teoretsku nastavu, kao i stručan i obrazovan kadar, ali nam je izuzetno bitno da naša djeca svoja naučena teorijska znanja testiraju i uspješno primjene u praksi u ovako dobro organizovanim proizvodnim pogonima, zbog čega smo posebno sretni – rekao je Pajević.

Tekstilna industrija u BiH zapošljava blizu 40.000 ljudi. Prijeko potrebni novi kadrovi zasigurno će i dalje dolaziti iz sarajevske Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, kroz redovno obrazovanje, te prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i dodatnu obuku koju propisuje spomenuti kantonalni Zakon o obrazovanje odraslih, saopćeno je iz Press službe KS.