razvojni program

Ministarstvo i UNDP nude edukaciju i novac mladima za pokretanje firmi

KS_UNDP

– Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto. Ovo je konkretna situacija u kojoj se mladima pruža šansa da uđu u poduzetništvo kao samostalni poduzetnici u sektorima koji su brzorastući – kaže Arifagić

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), nudi edukaciju i novac mladima za pokretnje vlastitih firmi, saopćila je Press-služba Kantona Sarajevo.

Danas je potpisan protokol o suradnji kantonalnog ministarstva privrede i UNDP-a s ciljem kreiranja novih radnih mjesta realizacijom programa „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“.

Za realizaciju tog projekta Ministarstvo privrede izdvaja 850.000 KM, a UNDP 150.000 KM, što je ukupno milion KM za razvoj preduzetništva mladih.

Kako doći do edukacije i novca, mladi će saznati već sutra, kad će biti objavljen javni poziv na stranici Ministarstva privrede Kantona.

Resorni ministar Haris Bašić naglašava da su mladi u BiH, pa i u Sarajevskom kantonu, pri izboru posla većinom okrenuti javnom sektoru a on nije pokretač razvoja društva.

– Realni sektor je taj koji razvija društvo i donosi nove ideje. Želimo buditi preduzetnički duh kod mladih, ali ne deklarativno nego kroz sistemsku podršku. Kratkoročni cilj je osnivanje do 50 firmi mladih u Kantonu Sarajevu, što je svakako posebna vrijednost s obzirom na to da je riječ o samozapošljavanju i ogromnom potencijalu za daljnji razvoj – kazao je Bašić.

Osim edukacije i pomoći u izradi biznis planova, mladi će dobiti 15.000 KM direktne pomoći za pokrivanje prvih ulaganja i troškova započetog biznisa.

Također, Služba za zapošljavanje KS spremna je učestvovati i svim mladim ljudima koji prođu ovaj program i čije biznis ideje budu podržane, pokrivati dio troškova plate i doprinosa u iznosu od 600 KM mjesečno, na period od godinu dana – odnosno 7.200 KM godišnje.

Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH, rekao je da se mnogo priča o problematici mladih u našoj zemlji i želji da ostanu, ali i da je malo konkretne pomoći.

– Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto. Ovo je konkretna situacija u kojoj se mladima pruža šansa da uđu u poduzetništvo kao samostalni poduzetnici u sektorima koji su brzorastući – kaže Arifagić.